Hlavní navigace

Počítač může vypadat i takhle. Krabička s Ubuntu slouží také jako oči pro drony

26. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Parrot vyrábějící drony nebo chytrá autorádia uvede během posledního čtvrtletí 2016 vývojářskou sadu SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Jde o zvláštní krabičku, kterou připevníte na dron a která vývojářům umožní navrhnout vlastní systém pro bezpilotní létání tam, kde není k dispozici GPS.

Parrot SLAM dunk
Parrot SLAM

SLAM se v prostoru orientuje pomocí stereoskopické kamery (rozlišení 1500 × 1500 px, 60 fps) s ultraširokoúhlými objektivy, ultrazvuku (vidí až na 15 metrů), kompasu, barometru a inerciální jednotky (tj. gyroskop a akcelerometr). To celé řídí čipset Nvidia Tegra K1 a coby systém slouží Ubuntu 14.04 s frameworkem Robot Operating System.

 

Šasi je z uhlíkových vláken a váží jen 140 gramů. Vnitřek chladí větráček, ale akumulátor chybí. Šťávu bude muset dodat dron pomocí 3,5mm kolíku. Naopak SLAM bude do dronu vysílat signálu pomocí microUSB (2.0). Kromě toho na těle najdeme ještě velký konektor USB 3.0 a HDMI výstup.

Parrot SLAM dunk jako počítač s Ubuntu
Parrot SLAM jako počítač s Ubuntu

Canonical si na blogu dělá legraci, že si budete moci pořídit počítač s nejdivnějším tvarem. Po připojení monitoru, klávesnice a myši se totiž SLAM chová jako běžný ARMový desktop s Ubuntu.

Primárně ale opravdu bude sloužit vývojářům a výzkumníkům, aby měli na čem v praxi trénovat umělou inteligenci a nástroje pro počítačové vidění. Parrot vidí potenciál nejen pro řízení dronů, ale také vozítek, mechanických paží, případně systémů pro 3D mapování. Cenu SLAMu zatím neznáme.

Zdroj: Ubuntu, Parrot

Byl pro vás článek přínosný?