Hlavní navigace

Počítače v klávesnici stále žijí

30. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ovšem s rozšiřováním počítačů třídy PC vybavených samostatným monitorem se přístup k domácím počítačům měnil. Uživatelé již museli počítači vyhradit pevné místo ve své domácnosti, kde byl zapojen neustále. To vedlo z velké části k tomu, že počítače a klávesnice se nadobro oddělily do dvou samostatných prvků. Ovšem je toto oddělení vždy pro blaho uživatelů? Přestože se to nemusí zdát pravděpodobné, mnoho uživatelů za celou dobu životnosti jejich počítače nijak jeho hardware neinovuje (snad s výjimkou rozšíření operační paměti) a hlavní argument pro použití velkých počítačových beden - tedy možnost rozšiřitelnosti - tak pro ně ztrácí smysl.

A právě u těchto běžných uživatelů počítače, kteří jej používají pro přístup k internetu, sledování filmů nebo třeba ke správě fotografií vidím koncepci počítače v klávesnici jako praktické. A líbí se mi například počítač Cybernet ZPC: v kompaktním těle nabízí v závislosti na konfiguraci až čtyřjádrový procesor, čtyři gigabajty operační paměti, grafickou kartu Intel X3100 i optickou mechaniku. Počítač je - i přesto, že je integrován v klávesnici - rozšířit prostřednictvím slotů miniPCI a PCIe o další komponenty. Samozřejmostí je běžná výbava portů USB, touchpad pro ovládání kurzoru a čtečku paměťových karet.

Ceny Cybernet ZPC začínají na ceně 629 dolarů (přibližně deset tisíc korun) za konfiguraci s dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo, nejnižší konfigurace se čtyřjádrovým procesorem Intel Core 2 Quad pak stojí 924 dolarů (přibližně patnáct tisíc korun).

 Odkazy k tématu: Cybernet

Byl pro vás článek přínosný?