Hlavní navigace

Intel chystá nový typ počítačových zdrojů nahrazující ATX: ATX12VO jen s 12V větví

2. 2. 2020

Sdílet

ATX zdroje jsou tu s námi jen v málo změněné podobě už přes 20 let (přechod z AT zdrojů nastal ještě v 90. letech). Pokud vás napadlo, že by tu tedy mohla nastat nějaká inovace, trefili jste se. Intel zdá se chystá nový a víceméně nekompatibilní systém počítačových zdrojů, který by mohl ATX, jak ho známe dnes, nahrazovat už počínaje letošním rokem.  

Nový typ zdroje: ATX s jen 12V větví

Tato nová technologie se jmenuje ATX12VO („ATX 12 V Only“) a navazuje na dnešní ATX, ale s jednou významnou změnou. Spočívá totiž jednoduše v odbourání všech sekundárních větví zdroje. Technologie ATX12VO bude konvertovat střídavý proud ze zásuvky jen a pouze na 12 V a nic jiného, což by mohlo o dost zjednodušit návrh (ovšem zase to zkomplikuje věci jinde). Zdroje poskytující jen napětí 12 V se už dříve objevily u některých OEM výrobců počítačů (tuším například u sestav Fujitsu Esprimo), ale standard ATX12VO by toto standardizoval, takže zdroje by byly lépe vyměnitelné a upgradovatelné. Intel má na svém webu podrobnou dokumentaci, kterou si můžete prostudovat, pokud vás zdroje zvlášť zajímají.

Podle webu CustomPC, který na tuto věc upozornil, se údajně nasazení ATX12VO zdrojů do počítačů má spustit už letos. Na CES už firma FSP Group (tj. výrobce Fotronů) takový zdroj nazvaný FSP500-30AKB předváděla, můžete ho vidět v galerii.

FSP500 30KB KitGuru2 FSP500-30AKB, první zdroj typu ATX12VO (Zdroj: KitGuru)

Zdroje ATX12VO se nebudou lišit rozměry šasi nebo provedením – rozměrové formáty jako ATX, SFX, TFX i další zůstanou. Ovšem změní se to, co z nich „poleze“ ven za kabely. Místo klasického 24pinového (20+4) konektoru ATX, v kterém jsou všechny 3,3V a 5V vodiče a který se kvůli množství kontaktů dost špatně zasouvá i odpojuje, bude konektor podobného typu, ale jen s deseti piny. Ten bude mít celkem tři 12V vodiče, což by při proudu 6–8 A v jednom mělo stačit k dodání 216 až 288 W desce. Toto bude mnoha počítačům úplně stačit, proto tento konektor je jediný, který je u zdroje ATX12VO povinný. Mnoho úspornějších nebo třeba SFF počítačů bude mít jen tento napájecí kabel a tím mnohem menší nepořádek a kabelové motanice ve skříni.

Hlavni konektor ATX12VO Schéma hlavního konektoru ATX12VO. U méně žravých PC nic jiného nebude potřeba, do desky se zapojí jen toto

Nicméně pro výkonnější PC (a silnější zdroje) budou jako volitelné dále vyvedené také samostatné kabely a konektory pro napájení CPU (čtyřpinové či osmipinové) a kabely PCIe s šesti či osmi piny pro napájení grafik. Má existovat také šestipinový konektor Extra Board Power pro přídavné napájení komponent na desce, pokud bude třeba. A dále také klasické dnešní čtyřpinové tzv. molexy pro napájení třeba ventilátorů, RGB LED a pump. Ovšem u těchto už nastává změna – už budou osazené jenom dvěma vodiči, bude v nich proto jenom 12V napětí a už ne 5V. Nepůjdou proto použít s disky nebo mechanikami.

Napájení pro SATA disky a mechaniky bude muset jít kabelem ze základní desky

A zde se dostáváme k tomu, kde je rozbitá kompatibilita. Základní desky budou potřebovat nadále 3,3V a 5V napětí, která z ATX12VO zdrojů byly vyhozeny. Z tohoto důvodu budou přímo na desce muset být DC-DC měniče, vyrábějící 3,3 V a 5 V z 12V větve zdroje přivedené hlavním či Extra Board konektorem. Tato napětí potřebují sběrnice PCI Express, PCI a například USB (to vyvádí pro zařízení 5V napětí). Ovšem nejen zařízení na desce – také disky SATA a optické mechaniky vyžadují kromě 12 V také 5 V. Zařízení SATA proto budou řešená speciálním kabelem, který se připojí ke konektoru na desce a dovolí napájet čtyři až šest zařízení SATA. Pokud byste potřebovali molex s 5 i 12 V, vyrobili byste ho asi redukcí z konektoru SATA Power takto vyvedeného z desky. Totéž pak případně s floppy konektorem, pokud byste ho náhodou chtěli.

Nějaká kompatibilita a redukce pro použití ATX zdrojů s ATX12VO deskami či ATX12VO zdroje s klasickými deskami asi nebudou možné. Je zde totiž ta důležitá věc, že dnešní desky používají jako standby napájení vyhrazenou 5V větev ze zdroje, která je pod proudem i při vypnutém PC. Ovšem u ATX12VO bude i standby větev přivádět do desky 12 V. Případný adaptér by proto toto napětí musel měnit. Dokážu si představit, že by teoreticky třeba čínské eshopy mohly něco takového nabízet, ale asi to nebude úplně mainstream. Případně by se asi dala vyrábět nějaká obdobu PicoPSU s DC-DC měniči, která by se připojovala k ATX12VO zdroji a dokázala napájet klasickou ATX desku.

FSP500 30KB KitGuru1 FSP500-30AKB, první zdroj typu ATX12VO (Zdroj: KitGuru)

Výhoda pro SFX zdroje, lepší efektivita

Toto přerušení kompatibility bude tedy nevýhodou. Naopak výhody by kromě menšího nepořádku a skladnějších kabelů by měly spočívat v zjednodušení zdroje a snížení počtu komponent, které bude mít ve své kleci. Zvlášť SFX a podobné zdroje by se tedy mohly snáz chladit. Design s jen 12V větví má snad také být energeticky úspornější. Podle dokumentu Intelu by tak zdroje ATX12VO mohli již v základu vždy předepisovat splnění účinnosti alespoň 80 Plus Bronze. Zde je ovšem pořád třeba pamatovat, že hardware pro tvorbu 3,3 a 5 V nezmizí, jen se přesune na desku. Alespoň do doby, než se nezmění napájení sběrnice PCIe, USB i dalších komponent v PC, pro což ATX12VO otevírá cestu.

Přezbrojení na odlišný styl napájení asi nebude nějak rychlý proces a vlastně nemusí ani být zaručeno, zda bude kompletní. V prvním kroku totiž mají tyto zdroje jít hlavně či jenom do počítačů velkých OEM výrobců, takže je najdete jenom v OEM sestavách (což zkomplikuje jejich domácí přestavby a upgrady/opravy). Jak rychle a v jakém měřítku se objeví ATX12VO desky také v segmentu tzv. „DIY“ desek pro domácí stavitele počítačů, hráče a nadšence, to je něco, co zatím netušíme. Nicméně pokud za tímto standardem stojí Intel, měla by být slušná šance na jeho eventuální prosazení – byť je pravda, že třeba BTX desky/skříně Intel v době Pentií 4 neprotlačil.

FSP500-30AKB, první zdroj typu ATX12VO (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?