Hlavní navigace

Podíl AMD v GPU i CPU prý klesá rekordně nízko, ani Zen asi prodeje nezlepší

26. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco zatvrzelí fanoušci firmy AMD vyhlížejí konec roku a příchod architektury Zen, která má dodat novou krev do žil jejím procesorům, je zároveň jasné, že měsíce do této doby budou pro firmu naopak velmi těžké. Kromě toho měla během loňského a předloňského roku problémy i grafická divize. Bohužel to vypadá, že těmto faktorům se letos nepodaří odolat, tržní podíl AMD v obou oblastech jeho podnikání má údajně v aktuálním čtvrtletí poklesnout na nová minima.

Tuto prognózu vynesl web DigiTimes, jehož zprávy obvykle čerpají ze zdrojů v tchajwanské průmyslové sféře, a výjimkou není ani tato. Podle jeho zdrojů má údajně AMD nakročeno k tomu, aby mělo v prvním čtvrtletí roku (jež u je ze dvou třetin za námi) tržní podíl rekordně špatný jak v disciplíně procesorů, tak v prodeji grafických karet.

Podle zdrojů webu DigiTimes povede neoddiskutovatelné zaostávání CPU AMD za Intelem během posledních let k dalšímu propadu, ovšem jejich zhoršující se postavení prý má pravděpodobně dopad i na prodeje GPU, zřejmě kvůli negativnímu vnímání značky a podobným vlivům. V oblasti GPU proti AMD pracuje také to, že prodeje samostatných grafik celkově klesají. AMD je za této situace vytlačováno z pozic Nvidií, která mu z již předtím malého podílu údajně stále ubírá.

AMD Radeon HD 6990

Podle informátorů webu DigiTimes to také vypadá, že pozice AMD se letos nemusí moc zlepšit ani uvedením nových produktů. U grafických karet podle nich bude kritické, zda se GPU architektury Polaris podaří uvést včas. Pokud by u nové generace nastalo zdržení (a zřejmě vůbec skluz v uvedení za Nvidií), nepovede se údajně negativní trend obrátit. Znovuzískání tržního podílu by také ohrozily případné problémy s výkonem. Obecně lze asi říct, že jakékoli potíže budou mít při momentálním dominantním postavení Nvidie na grafickém trhu mnohem horší dopad než za jiných okolností.

Vnitřnosti a chlazení Radeonu R9 Fury X (Zdroj: Legit Reviews)

Zdroje DigiTimes jsou skeptické také ohledně toho, jak moc si může na konci roku a v roce 2017 AMD polepšit s procesory Zen. Na trhu není kvůli propadu prodejů počítačů místo nazbyt a Intel tedy nebude příliš ochoten přepustit AMD významná procenta. AMD tak údajně asi nebude schopno příliš obnovit svůj tržní podíl. Zvýšený konkurenční tlak prospěje hlavně výrobcům počítačů, kterým bude Intel muset dát o něco lepší cenu, aby si je udržel, pravděpodobně se ale jeho pozice až na nižší marže moc neoslabí.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?