Hlavní navigace

Podívejte se, jak fotí nový Huawei P30 Pro s 10× zoomem

8. 4. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Huawei P30 Pro je aktuálně nejlepším fotomobilem. Kvalita běžných fotek je srovnatelná s Matem 20 Pro, ale i s novým Galaxy S10+ (který umí lépe barevnost), ale P30 Pro toho umí více. Vedle skvěle zvládnutých nočních snímků přišel Huawei prakticky jako první s použitelným zoomem.

Hlavní kamera disponuje 40Mpx snímačem, ovšem na jeden výsledný pixel jsou použity vždy čtyři okolní pixely, takže výsledná fotografie má rozlišení 10 Mpx.

Ultraširoká kamera s rozlišením 20 MPx tu byla už u loňského Matu 20 Pro a poskytuje standardně dobré výsledky. Ovšem Galaxy S10+ nabídne ještě o kousek větší úhel záběru.

Huawei P30 Pro 11 Huawei P30 Pro: pět čoček v řadě

O zoom se stará teleobjektiv s rozlišením 8 Mpx a periskopovou konstrukcí. Nejde o teleobjektiv v pravém slova smyslu, přiblížení je pevné a při plynulém zoomování uvidíte u hodnoty 5× a 10× viditelný skok. Vlastně nemá smysl přibližovat na hodnotu méně než 5×, neboť kvalita snímku bude horší. Pro tato klíčové přiblížení jsou zde zkratky, není nutné se do nich trefovat.

Při pětinásobném zoomu využíváte optické přiblížení 8Mpx teleobjektivu. Při desetinásobném už jde o hybridní, ale stále docela pěkný obraz. Digitální zoom funguje až do hodnoty neuvěřitelných 50×, přičemž taková fotografie už není příliš ostrá, ale stále funguje jakás stabilizace. Pro video lze zoomovat do hodnoty 15× pro Full HD i pro 4K.

Několik normálních snímků:

Takto vypadají nepřiblížené fotografie a vedle nich přiblížení 5×, 10× a 20–50×

Večerní a noční snímky:

Selfie:

Huawei P30 Pro fotografie 28 Huawei P30 Pro

Širokoúhlé fotografie

Proč je P30 Pro nejlepší fotomobil?

Huawei si ke kvalitě fotografií hodně dopomáhá umělou inteligencí. Výsledné snímky jsou většinou pro oko hezké, ovšem méně odpovídají realitě. Podobně jako u snímků typu HDR. U některých scén má P30 Pro sklon přesvětlovat, jindy fotografii vylepší až příliš. Extrémní to bylo u staršího P20 Pro třeba u modré oblohy, u Matu 20 Pro a nyní u P30 Pro jde už o mírné vylepšení reality.

Snímky nočních měst jsou úchvatné, všechno je focené z ruky na automaticky delší čas okolo 4–5 sekund. Pé třicítka dokáže vykouzlit snímek i v úplné tmě, kdy vy už scénu očima ani nevidíte – a přestože je výsledek slušně použitelný pro sociální sítě, už samozřejmě není tak kvalitní, abyste si takovou fotku tiskli na velkém formátu.

Periskopová konstrukce teleskopu není úplně nová myšlenka a Huawei ji samozřejmě nevymyslel. Foťáku v telefonu dává výborné možnosti nejen pro přiblížení nějakého objektu v dáli, ale i pro hrátky s perspektivou.

U běžných snímků Huawei P30 Pro není úplně nejlepší, ale určitě nezaostává. Síla Huaweie je v přidané hodnotě dalších funkcí. Už jen širokoúhlý snímač (ten najdete i u pár konkurenčních značek), bez kterého si dnes fotomobil neumím představit. Nebo noční snímky a velký optický zoom. Tyhle reálně využitelné věci dělají z P30 Pro lídra mezi fotomobily.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.