Hlavní navigace

Podle čeho Češi vybírají webhosting a domény?

Zdroj: Redakce

Každý uživatel internetu, který se ocitl v této situaci, ví, jak je obtížné se na trhu vůbec zorientovat. Jelikož na českém trhu operují stovky poskytovatelů webhostingových služeb a k dispozici je celá řada domén, může být těžké rozhodnout se správně. Ti méně zkušení, kteří nemají vždy přesně definované požadavky, často vyberou řešení, které jim nemusí vyhovovat dlouhodobě.

Komerční sdělení
12. 11. 2012

Sdílet

Nejdůležitější faktory při výběru

Na přelomu května a června tohoto roku byl realizován průzkum, který oslovil více než 1500 respondentů z řad běžných uživatelů a firem. Mohlo by se zdát, že tyto skupiny mají zcela rozdílné požadavky a potřeby, avšak výsledky průzkumu ukázaly, že se výrazně neliší.

Firmy kladou největší důraz na dostupnost služeb, protože každý výpadek může znamenat značné komplikace, zhoršení reputace, případně ušlý zisk. Dále si pak cení kvality poskytovaných služeb a pohotové technické podpory.

Běžní uživatelé považují za nejdůležitější kvalitu poskytovaných služeb a jejich dostupnost. Na rozdíl od firem přiřazují větší důležitost referencím získaným od stávajících uživatelů (nejčastěji z řad kolegů v práci, rodiny nebo přátel).

Ani jedna skupina dotazovaných překvapivě neumístila faktor ceny ani mezi pět nejdůležitějších kritérií. To můžeme přisuzovat rostoucí gramotnosti českých uživatelů, pro které není cena prioritním faktorem, protože vědí, že zdánlivě nízká cena může skrývat mnohá rizika. Dalším důvodem muže být fakt, že webhostingové služby nejsou v dnešní době drahé. Měsíční úspora v řádu desítek korun je zanedbatelná v porovnání s případnými náklady spojenými s nedostupností internetových stránek či s obnovou ztracených dat. Na kvalitě se v tomto případě rozhodně nevyplatí šetřit.

Když měli respondenti zvolit mezi větším prostorem nebo pravidelnou zálohou dat, druhou variantu volily více firmy. Pravděpodobně se tak chtějí vyvarovat budoucím dodatečným nákladům spojeným se ztrátou a následnou obnovou dat. Naproti tomu běžní uživatelé nepotřebují uchovávat zálohy tak dlouho, preferují proto spíše větší datový prostor.

Výběr webhostingu

Z průzkumu také vyplynulo, že více než polovina uživatelů provozuje webové stránky současně u více poskytovatelů, i když nejsou ve všech případech spokojeni s úrovní poskytovaných služeb. Nejčastěji udávaným důvodem jsou obavy z komplikací, které mohou nastat při migraci k jednomu poskytovateli. Tyto obavy jsou však často zbytečné, protože webhoster může uživateli pomoci s přesunem prezentací, aniž by došlo k jejich výpadku a ztrátě dostupnosti. Někteří poskytovatelé také umožňují funkčnost webových stránek před samotným přesunem vyzkoušet.

A odkud vlastně uživatelé čerpají informace pro svá rozhodnutí? Nejvíce respondentů dá na osobní a důvěryhodné zdroje jako jsou reference přátel a kolegů. U běžných uživatelů jich na tato doporučení spoléhá více než polovina. Firmy se referencemi řídí ještě více, a to dokonce ve dvou třetinách případů. Dalšími využívanými informačními zdroji jsou recenze z odborných serverů a fulltextové vyhledávače.

Výběr webhostingu

Doména .CZ  jasně vede

Při prezentaci stránek na internetu je kromě výběru poskytovatele webhostingu také nutné zvolit vhodnou doménu. Z výsledků vyplynulo, že nejoblíbenější doménou v České republice je doména .CZ, kterou má zaregistrovanou téměř milion uživatelů. Zajímavostí je, že za posledních deset let se počet zaregistrovaných .CZ domén zvýšil více než desetkrát. V roce 2011 počet nově zaregistrovaných domén rostl každý měsíc o téměř 20 000.

Výběr webhostingu

Doména .CZ ostatní předčí především bezpečností. Velké procento těchto domén totiž používá technologii DNSSEC, díky které má návštěvník jistotu, že dostává úplná, autentická a nepodvržená data ze správného zdroje. Počet takových domén se za poslední rok více než ztrojnásobil. I díky tomu si .CZ doména udržuje světové prvenství v oblasti bezpečnosti.

Výběr webhostingu

Ze statistik je také patrné, že prozatím pouze 10 % domén disponuje adresou IPv6, nástupcem dosluhující IPv4. Jak také můžeme z grafů vidět, tak .CZ doménu převážně využívají firmy téměř 20% domén je však bez využití.

Výběr webhostingu

Při rozhodování může pomoci nový portál

Jak tedy postupovat a na co si při výběru dát pozor? V prvé řadě je vhodné rozmyslet si, pro jaké účely budete svou prezetaci využívat. Velmi důležité je například odhadnout, jaký optimální prostor vaše prezentace skutečně potřebuje. Častou chybou uživatelů je, že si vybírají poskytovatele webhostingových služeb právě podle diskového oprostoru, neboť je tento parametr jednoduše představitelný a transparentní. Na kvalitní fungování webových prezentací mají však daleko větší vliv jiné faktory: frekvence zálohování datového prostoru, běžná dostupnost služeb nebo technická podpora. Pokud navíc přihlédneme k faktu, že celosvětový průměr velikosti běžné prezentace aktuáně mírně přesahuje 1 MB, je orientace pouze na velikost diskového prostoru bezpředmětná.

Všem uživatelům, kteří se v problematice online služeb snaží zorientovat, může pomoci nový portál Zůstaň online. Ten přehlednou formou přibližuje důležité parametry a odpovídá na otázky, které si uživatelé nejčastěji kladou při výběru poskytovatele domén a webhostingových služeb. Nabízí také možnost jednoduše otestovat zabezpečení .CZ domény technologií DNSSEC a podporu IPv6. Portál najdete na adrese www.zustan-online.cz.

Výběr webhostingu