Hlavní navigace

Podle Intelu jsou zprávy o odkladu 3nm procesorů Arrow Lake nepravdivé, prý je vše podle plánu

27. 2. 2023

Sdílet

Zdroj: Intel
Firmy obvykle drby na internetu nekomentují, ale zvěsti o zpoždění 3nm procesorů vyprovokovaly Intel k oficiální reakci.

Minulý týden se objevily zprávy nejdřív o možném zrušení desktopové verze budoucích 4nm procesorů Meteor Lake a poté také o tom, že Intel údajně odkládá objednanou výrobu na 3nm procesu N3, kterou měl zamluvenou u TSMC. Podle tchajwanského webu DigiTimes však byla posunutá až na čtvrtý kvartál roku 2024, kvůli čemuž by pak dotyčné produkty nejspíš šly na trh až v roce 2025. Nicméně Intel teď oficiálně vydal vyjádření a popírá, že by 3nm produkty měly být zpožděné.

K podobným drbům se firmy obvykle spíš nevyjadřují, ale Intelu na věci zřejmě záleželo dostatečně na to, aby udělal výjimku. CEO společnosti Patrick Gelsinger vydal vyjádření, ve kterém sděluje, že 3nm čipy od Intelu, respektive jejich vývoj a přípravy na jejich výrobu, pokračují podle plánu (jsou „on track“).

Gelsinger řekl, že sleduje „s podivem“ některé zprávy a diskuze okolo dotyčných drbů a také zmínil zvěsti o problémech 4nm produktů, které jsou podle něj stejně mimo. Nicméně v obou případech se teprve čeká na vydání, takže zda opravdu vše vyjde v termínu, se teprve ukáže. V minulosti se staly případy (10nm proces a procesory Cannon Lake, Ice Lake), kdy také dlouho bylo uváděno, že jsou přípravy „on track“, aby to pak dopadlo méně skvěle. Oficiální popření nemusí být vždy úplně závazné.

Programy 3nm produktů postupují podle plánu, jak s TSMC, tak programy Granite Rapids a zejména Sierra Forest s naším vlastním procesem Intel 3. Některé z diskusí o těchto klepech sleduji docela s podivem. Lze si všimnout, že podobné se před pár měsících vedly okolo procesu Intel 4 a některých našich dalších programů používajících výrobu u TSMC a byly tehdy také zcela nepravdivé.

V citovaném prohlášení není přímo zmínka o procesorech Arrow Lake, jež jsou asi právě těmi produkty, které mají používat 3nm proces TSMC (technologií N3 má být vyráběná dlaždice s integrovaným GPU). Je to asi ale tím, že Intel zatím nechce být tak konkrétní, protože použití externího 3nm procesu u nich firma zatím neavizovala moc explicitně. Arrow Lake by zřejmě mělo být 15. generací procesorů Core po 14nm generaci Meteor Lake využívající 4nm proces Intelu a 5nm proces TSMC (pro iGPU). Podle dřívějších slajdů Intelu by snad Arrow Lake mělo vyjít někdy v roce 2024, otázka tedy je, zda opravdu jde všechno podle plánu, jak teď tvrdí CEO. Pokud by měly pravdu tchajwanské drby a masová výroba 3nm dlaždice s iGPU by byla odstartována až v posledním kvartálu roku 2024, pak by bylo pravděpodobné, že vydání procesorů sklouzne až do roku 2025.

Roadmapa procesorů Intel ukázaná na Investor Meeting 2022 2 Roadmapa procesorů Intel ukázaná na Investor Meeting 2022 (zdroj: Intel, via TechPowerUp)

Je asi možné i to, že Intel sice výrobu 3nm komponenty u TSMC oddaluje, ale mohl by i tak Arrow Lake oznámit před koncem roku a dát do prodeje omezené množství čipů. Nějaké by totiž mohl mít ještě před začátkem masové výroby ze zkušební fáze, která běží v menším měřítku. Nebo by procesory mohly být odhalené v roce 2024 jak se říká „papírově“, kdy by větší dostupnost nastala až o pár týdnů či měsíců později. V poslední době jsou mobilní procesory obvykle oznamovány v předstihu například v lednu na CES, zatímco první notebooky s nimi pak bývají na trhu třeba v únoru či březnu. Tudíž by tento trik nebyl nic neobvyklého a mohl by skloubit dohromady formální uvedení procesorů v roce 2024 dle slov Intelu s oním odkladem výroby až na čtvrtý kvartál, jak to tvrdí DigiTimes.

Možná je dobré říct, že desktopová verze procesorů Arrow Lake může tímto vším být nedotčená. Procesory pro desktop totiž nepotřebují tak výkonnou integrovanou grafiku a je možné, že místo samostatné dlaždice budou mít iGPU s menším počtem jednotek přifařené na IO dlaždici. Výroba u TSMC by se pak takových modelů netýkala. Je však otázka, kde přesně se Intelu vývoj Arrow Lake zpožďuje – pokud by byly zprávy o odkladu vůbec pravdivé, což teď CEO Intelu rozporuje. Odklad výroby iGPU u TSMC, o němž mluvily drby, by totiž mohl být třeba jen sekundárním projevem toho, že má zpoždění vývoj nějaké jiné komponenty celého procesoru. Pak by tím asi byly postižené i modely bez 3nm iGPU.

Zdroj: Tom’s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?