Hlavní navigace

Podle Nadelly dnes Windows používá miliarda lidí. Patrně se spletl

30. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Je čas si zrekapitulovat, jak velký je vlastně ekosystém Windows.

Ředitel Microsoftu pro list Bloomberg řekl, že Windows dnes používá jedna miliarda lidí. (Čtvrtá minuta ve videu.) Což je zajímavý údaj vzhledem k tomu, že před zhruba třemi roky právě Satya Nadella na konferenci Worldwide Partner řekl, že se Windows nachází na 1,5 miliardě zařízení. Tehdy také hlásil 90% meziroční růst prodejů smartphonů. Předně je třeba podotknout, že zatímco dříve hovořil o zařízeních, dnes je řeč o uživatelkách a uživatelích. Na jednom zařízení může být více uživatelských účtů. Na druhou stranu Nadella může počítat jako jednoho uživatele či uživatelku člověka, který vlastní a přihlašuje se na více svých zařízeních pod jedním online účtem. Jen uvažuji nahlas. Platí tedy, že za poskytnuté údaje nevidíme. Nevíme, jak k nim Microsoft došel. Rozdílnost ve výpočtu mohla způsobit rovněž rozdíl mezi starším a novým údajem. Když odhlédneme od možných příčin způsobujících rozdíly a následně ztíženou možnost srovnání, dvě čísla by nám mohla napovědět, že se rybníček – vlastně pořádný rybník – s Windows zmenšuje.

Desítky na polovině zařízení s Windows?

Minimálně mobily už dnes Microsoft neprodává, poslední přeživší ubývají. Prodávají se Xboxy, jenže nevíme, zda je Microsoft do oné miliardy započítává. Skoro bych řekl, že nikoli. Určitě je počítá do statistik týkajících se Windows 10, o kterém tvrdí, že ho najdeme na 500 milionech zařízení. Redmondští teď vlastně tvrdí, že polovina zařízení s Windows běží na Desítkách. To je poněkud podezřelé.

Podobně podezřelé jako nedávné čarování s čísly používanosti Edge. Podle Net Applications.com je skoro 49 % počítačů (započítány jsou všechny systémy) na světě poháněno Windows 7, zatímco Windows 10 má skoro 28% podíl používanosti. Dalších zhruba 12 % pak připadá na podíly Osmiček a Ikspéček. Opět musíme vzít v potaz, že Net Applications.com počítá jen s klasickými počítači, ty však tvoří v ekosystému Windows většinu.

Microsoft Surface LaptopStatCounter, kterému věříme méně, dokáže zobrazit jen podíly v rámci ekosystému Windows, byť opět jen na klasických počítačích. I podle něj ale Desítky mají podíl ve výši necelých 38 %, zatímco nejpoužívanější verzí Windows zůstávají Sedmičky se 45 %. Na základě těchto čísel si dovolím tvrdit, že Microsoft vypustil na svět další podivné číslo.

Je také možné, že se Nadella přeřekl. V tuto chvíli již na MSPoweruser získali vyjádření Microsoftu, podle něhož Windows globálně používá 1,5 miliardy lidí. To by sedělo spíš. Také by to znamenalo, že se tento ekosystém od roku 2014 nijak zásadně nezvětšil, ale ani nezmenšil.

Byl pro vás článek přínosný?