Hlavní navigace

Podniky nebudou muset přijímat nejnovější funkce, chystá se Windows Server 2016

2. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zvykli jsme si na to, že Windows Server obvykle vychází společně s klientskou edicí Windows. Nebylo to tak vždycky. Server 2003 byl postaven na Windows XP, ale přišel o dva roky později. Server 2003 R2 pro změnu o rok předešel Windows Vista, zatímco Server 2008 dorazil více než rok po ní. Byl přitom na Vistě postavený.

Naproti tomu Server 2008 R2 vyšel prakticky shodně s Windows 7, Server 2012 s Windows 8 a o rok později vyšel s Windows 8.1 pro změnu Server 2012 R2. Ne vždycky vydání klientské a serverové edice Windows spadala do stejného období a jak se zdá, Microsoft od zarovnání znovu upustí.

 

Zatímco s Windows 10 oficiálně počítáme na druhou polovinu tohoto roku, další Windows Server dorazí až v roce 2016. Na jaře si zájemci aspoň osahají testovací sestavení. Buď jak buď, stále se bude jednat o serverovou edici Desítek. Když už se bavíme o serverech, připomínám, že letos v červenci skončí podpora Windows Server 2003.

Firem se týká další oznámení. Bylo to pravděpodobné a bude to tak – zatímco spotřebitelé mohou po dobu prvního roku upgradovat na Windows 10 bezplatně, podniky takovou možnost mít nebudou. Nicméně, v rámci smlouvy Software Assurance počítače klidně budou moct být povýšeny. Microsoft se dále vytasí s novým tempem aktualizování.

Jak víte, Windows 10 budou na dlouho poslední. Na čísle verze nebude záležet, všichni budou mít stále aktuální systém. Tzv. Current branch for Business bude právě o častých aktualizacích, které systém obohatí o funkce a jiné novinky. Nadšenci (účastníci programu Windows Insiders) se postarají o roli testerů a podniky tak dostanou otestovaná vylepšení, která systém snad nerozbijí.

Více zaručené stability přinese větev Long Term Servicing, jež jednoduše obdrží bezpečnostní aktualizace a opravy, ovšem nic víc. Podniky si stále budou moct vybrat, zda budou chtít používat Windows Update, nebo raději Windows Server Update Services. Naplní se sen o tom, že všichni budeme mít aktuální operační systém?

Zdroj: Server & Cloud Blog via ZDNet
Windows For Your Business via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?