Hlavní navigace

Podrazil Microsoft uživatele OneDrivu, nebo jen propíchl bublinu? [komentář]

9. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to zhruba týden, co Microsoft oznámil změny ve službě OneDrive. Měli jsme tedy dost času, abychom všechno v klidu vstřebali a podívali se na věci s odstupem. Skutečně se jednalo o podraz? Na první pohled to tak vypadá. Obávám se, že změny, které Microsoft oznámil, ve skutečnosti nejsou tak šílené a nepochopitelné. Spíš je horší, že lidově řečeno sliboval hory i doly. Jenže sliby nenaplnil a vzal nám to, co dříve tak ochotně dal.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Neomezené je nesmysl

Za prvé Microsoft zrušil slib, že bude mít domácí předplatitel Office 365 k dispozici neomezené úložiště. To považuji za nejmenší problém, neboť 1 TB bude pro většinu uživatelů v podstatě neomezená kapacita. Je známým faktem, že většina lidí kapacity služeb nenaplní ani zdaleka. Většina lidí podobně ani nevyčerpá datový FUP, přesto se operátoři chrání proti přehlcení sítě a případným „notorickým vytěžovačům“, kteří síť zahlcují výrazně víc než zbytek uživatelů.

 

Nyní mi dovolte několik poznámek:

  • Je nesmysl, aby cloudové úložiště sloužilo jako zálohovací služba, kam budeme hrnout celou svou – patrně upirátěnou – filmovou kolekci.
  • Je ale také pravda, že Microsoft slíbil neomezené úložiště, je proto úsměvné, když si pak stěžuje na to, že ho tak někteří začali používat. Protože pokud mám neomezené úložiště, proč bych do něj klidně nenahrál pár terabajtů filmů?
  • Není pravděpodobné, aby kvůli několika málo lidem, kteří službu využívají opravdu naplno, Microsoft zavedl všechny ty limity. Když se podíváme na to, jak se změnila podstata bezplatného OneDrivu, důvod bude patrně jiný.

Navzdory tomu bych podotkl, že neomezeno neexistuje. Jakkoli ten příslib zněl skvěle, všechno má své limity. Byly časy, kdy operátoři v USA hromadně nabízeli tarify s neomezenými daty, jenže došlo k tomu, že síť byla silně zatěžována. Jednoduše to nebylo ekonomicky únosné. To vyústilo v to, že operátoři začali notorické stahovače omezovat. Ti se pak pustili do soudních křížků s operátorem, který neomezená data nabízel.

Poskytovat neomezenou službu je zkrátka nesmyl, pokud jistě nevíte, že se vám provoz zaplatí. Není problém uvést neomezenou službu, ale musíte ji patřičně ocenit. Někteří si uvědomili pravidlo popsané výše, a sice že většina uživatelů neomezenou službu zdaleka nevyužije. Yahoo tak ve své době ostatní trumflo tím, že uvedlo e-mail s neomezenou kapacitou. V propagačních materiálech to zní líp než třeba i 10 TB, uživatelé na to zkrátka slyší.

OneDrive

Když už nicméně neomezenou službu nabízíte, je třeba počítat s tím, že ji někteří podle stanovaného pravidla budou využívat. Což, mimochodem, vedlo k tomu, že Yahoo nakonec zavedlo limit v podobě 1 TB. Opět, pro většinu lidí to je nevyčerpatelná kapacita, bohužel to už na papíře nevypadá tak dobře jako nálepka „neomezené“. Lidé chtějí to, co nevyužijí, v tomto směru často neuvažují racionálně.

Na druhou stranu tím Yahoo zprůhlednilo podmínky. Už nemusíte přemýšlet nad tím, kolik gigabajtů dat pro firmu znamená neomezené. Je jasně dané, že máte k dispozici přesně 1 TB. Tečka. Podobně je to v případě OneDrivu. Osobně nevidím problém v tom, že už není neomezený. Spíše by to chtělo přidat další kapacity. Pokud si chce zájemce platit např. 10 TB místa, měl by tu možnost mít.

Kapacita byla jako na houpačce

Zvlášť to platí pro nižší kapacity. V dnešní době trpíme krátkou pamětí. Možná si proto ani vzpomenete, že to není poprvé, co Microsoft očesal bezplatný OneDrive. Je skoro komické, když si uvědomíte, že když se OneDrive ještě nazýval SkyDrive, míval dokonce 25 GB. Nabídka bezplatného prostoru byla příliš štědrá. Proto bylo později novým uživatelů nabízeno 7 GB, což bylo pořád lepší než to, co nabízela většina zavedené konkurence.

V půlce roku 2014 se Microsoft rozhodl být znovu štědřejší, takže kapacitu zvedl i stávajícím uživatelům na pěkných 15 GB. Dokonce aby své úložiště podpořil, mohli jste za nahrávání fotek z mobilu na OneDrive dalších 15 GB napořád. To jsme si aspoň mysleli. Abych to shrnul, pro většinu uživatelů byl bez větší snahy dosažitelný 30GB bezplatný OneDrive. Nepočítám do toho další možnosti, jak kapacitu navýšit, které už vyžadujíc více snahy (a typicky přemlouvání někoho, aby se ve službě zaregistroval).

OneDrive v příštím roce zažije výraznou degradaci
OneDrive v příštím roce zažije výraznou degradaci

Kapacita OneDrivu se tedy v minulosti pohybovala nahoru i dolů. Tvrdím, že nemůžeme mít Microsoftu za zlé, že nám nechce dávat tolik místa bezplatně. Ačkoli nám to společnost patrně nikdy oficiálně neřekne, důvodem všech těch změn patrně nebudou notoričtí vytěžovači, ale jednoduše neúnosné provozní podmínky. V případě služeb je někdy příliš jednoduché přehlížet, co se děje na pozadí.

Ekonomické důvody

OneDrive se nevzal ze vzduchu. Někdo musel postavit obří datacentra za spoustu peněz. Není tajemství, že jsou naše data uložena ve více kopiích. Pokud selže diskové pole, firma si nemůže dovolit, aby nám v takovém případě sdělila, že je jí to sice hrozně líto, ale naše fotky jsou nenávratně pryč. Ne, proto se data duplikují. Microsoft dále musí platit zaměstnance, kteří celý systém udržují v chodu, včetně údržbářů a vývojářů.

Provoz datacenter není možný bez elektřiny a celé by to bylo k ničemu, kdyby si firmy nezajistila pořádnou síťovou konektivitu. Teď si představte, že za používání OneDrivu nic neplatíte. Ačkoli je to z mé strany vlastně jen spekulace, byly to patrně právě ekonomické důvody, proč Microsoft ubral ze svých slibů. Protože většina lidí nepotřebuje a nechce do cloudu ukládat stovky gigabajtů, nebylo ani nutné si dokupovat další kapacity.

V novém roce si koupíte maximálně 50 GB
V novém roce si koupíte maximálně 50 GB

Microsoft se ale přeorientovává na poskytování služeb – prodeje licencí Windows padají a nedá se na ně do budoucna tolik spoléhat. Přitom ani nevydělává na reklamě jako Google. Má proto jedinou možnost, a sice poskytovat zajímavé služby, za které budou uživatelé ochotní zaplatit. Což je aktuálně především Office 365. Můžete si ovšem i pořídit pouze dodatečnou kapacitou na OneDrivu.

Málo tarifů

Bohužel je v souvislosti s popsanými tlaky cítit, že Microsoft tlačí na pilu. Zájemcům o dokoupení dodatečné kapacity tak nabídne „pouze“ 50 GB prostoru navíc. Kdo bude chtít víc, nezbude mu, než sáhnout po Office 365, jež ale nabídne rovnou 1 TB. Mezi uvedenými dvěma kapacitami je nepopsatelná propast. To mi aktuálně vadí nejvíc. Chtělo by to přidat další tarify, které by doplnily kapacitně i cenově zející díru.

Na nastalé situaci je pak zcela jistě nejhorší právě to, že byl Microsoft v minulosti štědrý a sliboval, nikoli to, že budeme mít k dispozici v základu jen 5 GB místa pro osobní data. Na lepší služby a produkty se zvyká lépe, o to horší je pak ale vrátit se o několik kroků zpátky. Microsoft nikdy neměl být tak nerealistický. Víme, že dříve poskytoval služby i za cenu toho, že na nich prodělával. Uživatel aspoň zůstal v jednom ekosystému. Nadellovo vedení je však jiné v tom, že nový ředitel nemá zájem o produkty a služby, na nichž firma nevydělává. Nebude např. váhat se zaříznutím Windows pro smartphony, pokud se Desítkám nepodaří prosadit se.

OneDrive se tvářil jako jedna služba pro všechna osobní data
OneDrive se tvářil jako jedna služba pro všechna osobní data

Patrně tedy i OneDrive musí být výdělečný. Nebo aspoň ne tak prodělečný. To byl ostatně i závěr kolegy Lukáš Václavíka. Zbývá se zeptat, proč Microsoft například neponechal aspoň o něco vyšší kapacitu pro uživatele Windows, protože v tomto případě by tím svou platformu podpořil. (Hloupých pět gigabajtů by udělalo svou službu.)

Konec další utopie

Co jsem tím vším chtěl vyjádřit? Dodal jsem kontext a je myslím jasné, že odmítám „hejtovat“ Microsoft. Okolnosti jsou možné nešťastné, ale v důsledku nechce uživatele záměrně sabotovat. A pořád nabízí cenově nejvýhodnější balík kombinující cloudového úložiště a kancelářský software. Redmondští se jen snaží přežít a je nad slunce jasné, že utopie může nějakou dobu trvat, ale dříve nebo později se vrátíme do reality. To se stalo i v tomto případě.

Ten, kdo nemá rád cloudové služby a chce mít raději všechno doma na svém pevném disku, za který už po zakoupení nemusí platit měsíční poplatky, si na OneDrivu pořádně smlsnul. Nevyzpytatelnost firem při poskytování služeb, kdy se očividně ze dne na den mohou podmínky změnit, je vodou na mlýn odpůrců podobných služeb. Ačkoli se považuji za progresivního člověka, který rád využívá výhodu cloudových úložišť, tentokrát odpůrce cloudu chápu více než kdy předtím.

V posledních verzích Windows je OneDrive těsně integrován
V posledních verzích Windows je OneDrive těsně integrován

Podmínky se změnily nejen pro uživatele bezplatného OneDrivu, ale také pro platící uživatele. Ti by přitom za své peníze měli mít garantovanou určitou stabilitu. Samozřejmě platí, že změny nejsou platné hned, takže nemusíte řešit, kam s daty, a máte dostatek času se na snížení kapacity připravit. I ti, co používají OneDrive bezplatně, si určitým způsobem vydělali bonusy pro zvýšení kapacity a najednou někdo rozhodne, že o ně přijdou.

Z pohledu uživatele by mě podobně nestabilní chování, jaké Microsoft vykazoval v souvislosti s OneDrivem v posledních letech, nepřesvědčilo, abych mu svěřil do rukou svá data. I šachování s klienty, kdy nám Windows 8 nabídla skoro až revoluční novinku v přístupu k datům, jen aby nám ji Windows 10 zase sebrala. V tomto kontextu se nezdá, že by cílem firmy bylo dokázat uživatelům, že se jim vyplatí si produkty předplácet. Je to jako by se Microsoft sám střelil do nohy, byť k tomu tentokrát měl ryze pragmatické a pochopitelné důvody.

Do budoucna to chce víc stability. Jak dokázal nešťastný případ rozdávání a následného braní si darů zpátky, taková akce přivolá hlasité protesty. Důvěra v Microsoft po tomto manévru těžko u někoho stoupne.

Byl pro vás článek přínosný?