Hlavní navigace

Pokki: 500 000 stažení alternativní nabídky Start pro Windows 8

28. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Budou to dva měsíce, co Microsoft pro celý svět oficiálně uvolnil Windows 8. Nový operační systém neobsahuje starou dobrou nabídku Start, to je vám jistě známo. Nahradil ji obrazovkou s dlaždicemi. Nedalo se ani čekat nic jiného, než že se naplno rozjede trh s nabídkami Start, které se budou více či méně přibližovat původnímu konceptu. To se také stalo, vyrojilo se mnoho alternativ, některé nadějné projekty byly ovšem zpoplatněny, např. to platí pro Start8 od Stardocku.

Tip: StartMenu8: další nabídka Start pro Windows 8, tentokrát od IObitu a zdarma

Jednu takovou alternativu si připravil vývojový tým SweetLabs. O své aplikaci Pokki před týdnem vydal pěknou infografiku. Snaží se nám dokázat, že zájem o nabídky Start od třetích stran je vysoký. Mohli bychom o tom polemizovat. Ano, spousta lidí je při prvním kontaktu s Windows 8 šokována, ale na to, že se na hlavním panelu nenachází tlačítko, které zde sídlilo dlouhé roky, si člověk zvykne rychle. Do budoucna se stejně musíme připravit na ovládání Windows bez klasické nabídky a tlačítka, nemá proto zřejmě příliš smysl setrvávat v minulosti.

 

Domnívám se, že alternativní nabídky uživatelům nepomohou v tom, aby si zvykli na novinky, spíše je od nich udrží v uctivé vzdálenosti a zabraňují v adaptaci na nové podmínky. Určitá poptávka tu nicméně je. Podle dat, jež posbíral tým SweetLabs, si za šest týdnů od zahájení prodeje Osmiček stáhlo aplikaci Pokki půl milionu uživatelů. Stardock prodal desítky tisíc kopií Start8, za třicet dní se navíc údajně objevilo rovných třicet alternativních nabídek Start. Tohle všechno a mnohem víc infografika prozrazuje. Podívejte se sami.

Nezapomínejme ale ani na to, kolik lidí si již Windows 8 pořídilo. Poslední hlášení Microsoft podal na konci listopadu. Tehdy prodeje dosáhly 40 milionů kusů. Nahrazení Startu dle mého není žádným nepřekonatelným problémem. Osobně mi vyloženě vadí snad jediná věc. Nyní nelze počítač snadno vypínat, správu napájení musíte hledat v Šému. Tyto závažné drobnosti nicméně mohou být snadno napraveny třeba v prvním oživovacím balíčku pro Windows 8, jenž by měl přijít v létě.

Kdo chce nabídku Start ve Windows 8?
Kdo chce nabídku Start ve Windows 8? | Foto: SweetLabs

Zdroj: Pokki Blog via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?