Hlavní navigace

Pokuta za nezobrazování ballotu je nevyhnutelná, naznačuje komisař z EU

26. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeden z komisařů sdělil, že je přesvědčen o tom, že Evropská unie musí zasáhnout. Microsoft podle něj nesplnil požadavky stanovené dříve. Ano, hovoříme opět o prohlížečích. Redmondští se v roce 2009 zavázali k zobrazování nabídky s výběrem prohlížečů (tzv. ballot screen), jenže ta se v únoru 2011 nenápadně vytratila. Některým uživatelům se tak v průběhu několika měsíců vůbec nezobrazila, dohromady prý jde o necelých třicet milionů počítačů s Windows 7 SP1. Aktuálně komise podanou stížnost stále prošetřuje.

Verdikt se ale přibližuje a pro Redmondské pravděpodobně nevyzní příznivě. Obrazovka s výběrem se měla původně zobrazovat do roku 2014. Komisař Almunia prohlásil, že by každé vyšetřování bylo rychlejší, kdyby firma přiznala svou chybu. Microsoft ale tvrdí, že se jednalo o technický problém, za který zodpovědnost nenese. Almunia však opáčí, že Redmondští zodpovědnost na svých bedrech nesou. Podle něj na chování redmondského giganta musí Unie reagovat.

 

Komise prý plánuje jednat docela tvrdě. Vzhledem k tomu, že se obrazovka neobjevovala přes rok, je ve hře hodně. Microsoft může přijít o deset procent ze svých ročních výdělků. To může znamenat více než 5,5 miliardy eur. Vyšetřování bylo zahájeno v červenci. Ballot se v reakci na něj opět objevil, od nedávna se ukazuje rovněž ve Windows 8. V minulosti, konkrétně v roce 2008, EU podnik pokutovala částkou 899 milionů eur.

Časem se ještě může objevit problém s Windows RT, protože Mozilla s Googlem svorně tvrdí, že zde nemohou vytvořit plnohodnotné verze svých prohlížečů. V tuto chvíli probíhá zkoumání situace. Microsoft jako by vyloženě přitahoval potíže.

Zdroj: CNet | Phys.org

Byl pro vás článek přínosný?