Hlavní navigace

Policie ČR: „Hackerský software jsme si pořídili, ale více k tomu neřekneme“

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak žádné prý. Tiskový mluvčí policejního prezidia potvrdil, že si PČR opravdu koupila špehovací software, jak vyplynulo z uniklých materiálů společnosti Hacking Team. Útvar zvláštních činností podle něj na základě povolení soudce používá program k prolomení soukromí.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Software k zjišťování informaci nakoupila Policie s cílem co nejkvalitnějšího plnění úkolů, které vyplývají z trestního řízení. Celý nákup proběhl v režimu utajení v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Vzhledem k tomu, že se použití těchto prostředků týká závažné trestné činnosti a je vedeno v utajeném režimu, není možné se k fungování softwaru, postupům a opatřením vyjadřovat,“ řekl k aféře Hacking Team mluvčí David Schön.

 

Policie České republiky v případech použití těchto prostředků vždy pracuje tak, aby nebylo ohroženo probíhajících trestních řízení. Vzhledem k charakteru celé záležitosti nemůže Policie České republiky uvolnit další informace,“ dodal Schön.

Že policie používá software k odposlechům, to je jasné. Nástroj Da Vinci (RCS) ale dokáže aktivně měnit síťovou komunikaci a nahrávat do počítačů data bez vědomí uživatele. To už není pouze pasivní odposlech, jak povoluje zákon. Da Vinci využívá zranitelností v operačních systémech a dalších programech a jedním z jeho hlavních úkolů je obejít šifrování. RCS nezachytává data po cestě (protože je nepřečte), ale kopíruje je rovnou z napadeného počítače, kde už jsou dešifrována.

Zdroj: Tisková zpráva Policie ČR

Byl pro vás článek přínosný?