Hlavní navigace

Policie odhalila podvodníky z Brna

15. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nenechali jste se nachytat také? Tzv. COA štítky (říkejme jim prostě certifikační štítky) slouží výrobcům počítačů, kteří je nalepují na prodávané stroje, čímž potvrzují pravost softwaru. Brněnská firma zabývající se prodejem výpočetní techniky nakonec na nákup nepravých štítků od podvodníků dojela. Celé jméno společnosti prozradit nemůžeme, známe jen její iniciály C.T.

Nelegální cestou se dostala k asi pěti tisícům COA štítků a ty distribuovala jak samostatně, tak s počítači s nainstalovaným operačním systémem Windows XP Home Edition. Ten byl samozřejmě nelegální, společnost takových strojů však prodala skoro 200. Sama se přitom na trhu s výpočetní technikou pohybuje více než 10 let. Ale brání se, prý štítky nakoupila od dodavatele, který se za prodávané zboží zaručil.

Problém zasahuje až do roku 2005, kdy zkrachoval francouzský výrobce počítačů Highway. Jeho štítky byly poté poslány na likvidaci, ale část se jich ztratila na černém trhu. Problém Microsoft s nejmenovanou firmou vyřešila smírem a náhradou vzniklých škod.

Zdroj: Tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?