Hlavní navigace

Pomocí LED chtějí vědci přenášet data rychlostí 800 Mb/s

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sotva jsme se zbavili optických bezdrátových přenosů a už jsou zase zpátky. Možná si pamatujete pokus německých vědců, kteří pomocí blikání diod dosáhli rychlosti až 230 Mb/s. Společně se Siemensem dospěl Institut Heinricha Hertze v Berlíně dalších pokroků. Nejdříve 500 Mb/s a teď chtějí dosáhnout hranice 800 Mb/s. V laboratorních podmínkách je to prý možné, jen místo původních modrých LED použijí čtyři kanály najednou: modrý, zelený, červený a bílý.

Diody by mohly nahradit hotspoty, zdroj: Cellular News

Technologie podobná infračervenému rozhraní má jednu podstatnou nevýhodu: je potřeba přímé viditelnosti mezi vysílačem a přijímačem. Zařízení musí umět zachytit blikání diod. Vědci tvrdí, že dokáží pokrýt prostor okolo 8 m².

Přenos může být obou- i jednosměrný. V druhém případě by bylo možné např. přenášet obraz filmu z mobilu do televizoru. To už sice zvládne Wi-Fi nebo specializovaný WiGig, blikání LED by však mohlo být energeticky méně náročné.

Každopádně technologie nemá nahradit rádiovou nebo kabelovou síť. Ale může se nasadit v místech, kde výše zmíněná řešení použít nelze. Třeba v nemocnicích, kde mohou rádiové frekvence rušit zdravotnické přístroje. A blikání na organismus nejspíš nemá zdravotní následky na rozdíl od mikrovln (jejich škodlivost je stále předmětem debat).

Zdroj: Slashgear

Byl pro vás článek přínosný?