Porovnali jsme ceny tepla. Čím se vyplatí v Česku vytápět?

03.11.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Náklady na vytápění a ohřev teplé vody ukrajují u většiny českých domácností stále poměrně velkou část rozpočtu. Je elektřina opravdu tak nevýhodná? A kdy se vyplatí topit tuhými palivy?

Univerzální řešení a doporučení v případě vytápění podle odborníků neexistuje. Pro každý typ stavby je optimální jiný druh vytápění. „Volba zdroje tepla je ovlivněna nejen ekonomickou efektivností řešení, ale také přístupem uživatele k životnímu prostředí, jeho pocity a zkušenostmi. V zásadě je volba zdroje tepla kombinací ekonomiky a životního stylu,“ říká Ivo Kršek, expert na vytápění ze společnosti E.ON Energie.

Klíčem k rozhodování se stále častěji stává také komfort, zdravé vnitřní prostředí a pohodlnost obsluhy. „Novostavby jsou dnes velmi dobře izolované, úspory energií při vytápění přestávají být téma. Důležité je zvolit vhodný systém vytápění, který se hodí pro konkrétní typ stavby a zároveň je projektovaný zkušeným dodavatelem,“ dodává Adam Fránka, projektový manažer společnosti Heatflow.

Levné vytápění je pokaždé jiné

Podle energetického poradce Jana Truxy ze společnosti EkoWATT jsou provozní náklady, tedy nákup paliva, jen jedním z mnoha kritérií při výběru vytápění. „V praxi se každému vyplatí něco jiného, protože je omezený prostorem, dostupností paliva, investičními nebo provozními náklady, osobními preferencemi a časovými možnostmi obsluhy,“ dodává.

Rozhoduje také úroveň zateplení domu. „Obecně hůře vychází z hlediska provozních nákladů přímotopné elektrické vytápění, ale je investičně levné. Provozně je velmi levné dobré tepelné čerpadlo nebo kotel na dřevo. Ale třeba investice do tepelného čerpadla je nákladná,“ konstatuje odborník.

Při výběru vhodného systému vytápění hraje zásadní roli vlastní spotřeba tepla. „V případě pasivního domu není elektrické vytápění z pohledu nákladů problém, na rozdíl od běžného venkovského domu, který je starý padesát let a není zateplený,“ vysvětluje Jan Truxa.

Srovnání nákladů na vytápění rodinného domu

Tabulka srovnává spotřebu nákladů na vytápění a ohřev vody rodinného domu se spotřebou tepla 15 700 kWh ročně. Pouze z hlediska nákladů na samotné palivo vychází nejlevněji hnědé uhlí a štěpka. K nejdražším palivům se řadí lehký topný olej a kotel na propan.

Zdroj tepla

Náklady na vytápění a ohřev vody

Hnědé uhlí

15 147 Kč

Štěpka

15 484 Kč

Tepelné čerpadlo

16 735 Kč

Dřevo

17 624 Kč

Rostlinné pelety

17 707 Kč

Černé uhlí

18 219 Kč

Dřevěné pelety

21 115 Kč

Dřevěné brikety

22 325 Kč

Zemní plyn kond. kotel

23 931 Kč

Koks

25 053 Kč

Elektřina přímotop

38 854 Kč

Elektřina akumulace

39 675 Kč

Propan kond. kotel

43 698 Kč

Lehký topný olej LTO

46 454 Kč

Výpočet: EkoWATT

Vytápění na míru domu

Zatímco pro menší domy nebo domy v pasivním standardu je podle odborníků vhodný elektrokotel nebo elektrické přímotopy, pro novostavby nad 150 metrů podlahové plochy bývá optimálním řešením tepelné čerpadlo v kombinaci s podlahovým vytápěním. „Pro stávající domy, které mají plynovou přípojku, se hodí kondenzační kotel na zemní plyn. Ekonomiku výrazně zlepší regulace včetně regulačních ventilů na radiátoru,“ dodává Ivo Kršek.

„Výběr vytápění je vždy individuální a neexistuje žádné univerzální řešení. Doporučujeme proto vybrat projekt s nestranným odborníkem z oblasti vytápění. Zdarma mohou lidé toto téma konzultovat například ve střediscích EKIS, které fungují v řadě měst v České republice,“ uzavírá Jan Truxa.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ