Hlavní navigace

Portable Ubuntu: spusťte Linux přímo pod Windows

10. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představovat takzvané Portable aplikace jistě není nutné: nejeden z nás má některé z nich jistě na příručním flashdisku stále s sebou. Díky projektu Portable Ubuntu můžete spustit celou linuxovou distribuci v prostředí operačního systému Windows úplně stejně, jako kteroukoli jinou aplikaci.

To je možné díky projektu Cooperative Linux, který umožňuje spouštět linuxové operační systémy přímo ve Windows. Ve své podstatě se jedná o upravené linuxové jádro, které běží pod Windows jako samostatná aplikace a které poskytuje rozhraní mezi linuxovými aplikacemi a ovladači hardwaru z Windows.

Ve své podstatě se nejedná o virtualizaci, ale o plnohodnotný souběh aplikací včetně multitaskingu. Virtualizovány jsou pouze hardwarové ovladače.

Ptáte se, proč to všechno? Důvodů může být mnoho: můžete vyzkoušet linuxové programy bez toho, aniž byste se pohnuli z oblíbeného prostředí Windows. Osobně jej používám pro větší bezpečí, protože Firefox spuštěný přes Portable Ubuntu je oproti Windows virům a spywaru ve své podstatě stoprocentně bezpečný.

1. Rozbalení místo instalace

Začněte stažením instalačního balíku z webové stránky projektu Portable Ubuntu. Samorozbalovací archív rozbalte do některého z adresářů na vašem pevném disku nebo flashdisku.

2. Ke spuštění připravit

Otevřete příkazový řádek systému Windows a spusťte soubor run_portable_ubuntu.bat z adresáře s instalací.

3. Pozor na firewall systému Windows

Pokud spouštíte Portable Ubuntu poprvé, povolte jej v systémovém hlášení systémového firewallu Windows.

4. Po prvním spuštění

Po chvíli se v horní části obrazovky objeví základní pruh systému Portable Ubuntu. Nabízí jak přístup k aplikacím, tak i k nastavení systému.

5. Přepněte se do češtiny

Jistě nepřehlédnete, že je prostředí Portable Ubuntu po prvním spuštění v anglickém jazyce. Lze jej však snadno přepnout do češtiny. Klepněte myší na položku System → Administration → Language support.

V dialogovém okně Language Support zaškrtněte políčko za položkou Czech a klikněte na tlačítko OK. Pokud se vás systém zeptá na heslo, zadejte kód 123456.

6. Když vás omrzí

Prostředí Portable Ubuntu ukončíte snadno po klepnutí myší na ikonu dveří v pravé části hlavního panelu. V dialogovém okně poté musíte ukončení potvrdit tlačítkem Yes.

Byl pro vás článek přínosný?