Hlavní navigace

Poruchovost HDD podle Backblaze: HGST a Toshiba vynikají, pozor na některé 4TB Seagate

5. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: blickpixel / Pixabay

Pevné disky jsou ošemetná záležitost. Ne že by byly zas tak nespolehlivé, ale obecně je asi známo, že jejich mechanická povaha (a že jde o mechaniku extrémně jemnou) obnáší nezanedbatelné riziko poruch, nebezpečných kvůli možné ztrátě dat. Potíž je s tím, že míru poruchovosti je možné odhadnout jen z velkého vzorku dat a nelze ji zjistit z recenzí. Z tohoto důvodu jsou zajímavé pravidelné zprávy firmy Backblaze, která v cloudovém byznysu provozuje pevných disků slušnou flotilu. Tato firma opět vydala zprávu o tom, jak se její inventář chová, takže se můžeme podívat, zda se co do spolehlivosti objevily nějaké dobré nebo špatné novinky.

Backblaze podle svých údajů v poslední čtvrtině roku provozovala 91 305 disků, na nichž skladuje data. V této sbírce je poměrně dost modelů, ovšem jejich počty se liší, takže ne u všech se dá mluvit o úplně relevantní statistice, protože měření poruchovosti na malém vzorku výrazně ovlivňuje náhoda. Pro modely s méně než 45 kusy ani firma čísla radši neuvádí. Aktuální data za říjen až prosinec můžete vidět níže v tabulce, v níž Backblaze udává počet používaných disků, počet „pracovních dní“, které odkroutily, počty mrtvých disků (nebo takových, které vykážou určité definované závady) a konečně přepočtenou „úmrtnost“ daného typu v procentech na rok. Druhá tabulka pak udává data za celou historii používaní disků až do prosince 2017. Zejména u déle nasazených typů jsou v ní statistiky lépe zprůměrované.

Poruchovost HDD v Backblaze v říjnu až prosinci 2017 Poruchovost HDD v Backblaze v říjnu až prosinci 2017, přepočteno procentuální na úmrtnost za celý rok
Celková poruchovost disků do konce roku 2017 (stáří a doba používání se liší) Celková roční poruchovost disků do konce roku 2017 (stáří a doba používání se liší)

HGST nejspolehlivější, Toshiba skrytý černý kůň?

Co z těchto dat plyne? Stále podle všeho platí, že mezi HDD jsou obecně nejspolehlivější disky firmy HGST (původně Hitachi). Nejlépe je to doloženo na starších 4TB modelech, kterých má firma hodně a drží si roční poruchovost pod 1 %. Backblaze má omezené množství (45 kusů) 8 TB modelů Ultrastar He8 HUH728080ALE600, u nichž je dlouhodobá poruchovost 1,54 %. Ovšem toto číslo je už pochybnější – na jednu stranu je založené na malém vzorku, na strnu druhou jde o dvě poruchy v roce 2015, od té doby mají tyto disky rejstřík čistý.

Poměrně dobré skóre mají ovšem také dva disky Toshiba, které firma provozuje, poruchovost je u nich 1–1,5 %, bohužel ovšem na menším vzorku. Nicméně aspoň pro tyto dva konkrétní modely je asi závěr takový, že firma má dobré standardy, ač je v desktopových HDD až třetím a menším hráčem než dominantní Western Digital a Seagate.

toshiba-hdd-n300-6tbPokud jde o Western Digital, je obrázek rozporuplnější. Backblaze používá omezené množství disků této značky. Z toho 4TB WD Red WD40EFRX vychází na docela dobrou roční úmrtnost 2,31 %, ovšem hůř jsou na tom 3TB model WD RED (WD30EFRX) s 5,06% poruchovostí a 6TB (WD60EFRX) s 4,53%.

Pozor a některé modely Seagate

Seagate má na jedné straně často skóre skoro jako HGST, mnoho používaných modelů je okolo 1 %, avšak vypadá to na něj na určité problémy v některých konkrétních řadách. Oblíbený 4TB model Seagate Desktop HDD.15 s kódem ST4000DM000 má dlouhodobou poruchovost 2,96 %, což je při dost velkém množství exemplářů. Zde ještě nejde o špatné skóre, jelikož jde o disk třídy „consumer“, který byl jedním z nejlevnějších 4TB HDD na trhu, což je třeba zohlednit (disky HGST naopak levně neseženete).

Ale horší je to u dalších 4TB modelů Seagate. Těch sice Backblaze používá méně, ale jsou u nich důvody k obavám. Model ST4000DM001 (jak vidíte, je třeba si dávat pozor na přesný kód produktu) má v Backblaze poměrně alarmující roční úmrtnost 15,34 %. Tento typ byl prvně nasazen loni a z 392 jich během asi 200 dní odešlo 33. Podobně možná bude třeba dávat pozor na model ST4000DM005 (4TB Barracuda). Pro ten Backblaze uvádí poruchovost dokonce 29,08 % za rok, ovšem zde ještě nejde o moc jasný závěr. Tento model byl v roce 2017 v provozu jen okolo 20 dní a za strašidelným číslem stojí závada jediného disku z celkových 60, což může a nemusí být jen nešťastná náhoda (statistická chyba je zde příliš velká). Spolehlivější pohled na možnou nespolehlivost tohoto modelu asi bude možný až po delším čase.

seagate-barracuda-4tb-st4000dm005 Seagate Barracuda 4 TB s kódem ST4000DM005 by mohla být problémová, zatím ale není dost dat, která by to potvrdila

Je škoda, že Backblaze nepoužívá 4TB Barrracudu ST4000DM004, tedy model, který nyní nabízejí obchody – takže nevíme, zda je bezpečný (tato potíž ovšem platí pro všechny značky, zvlášť ty, kde má Backblaze nasazeno jen pár typů). Na druhou stranu třeba 8TB model Seagate ST8000DM002 je také obyčejná Barracuda, a přesto má spolehlivost excelentní (poruchovost 1,1 % za rok s velkým vzorkem), takže paušálně špatné disky této firmy nejsou.

Byl pro vás článek přínosný?