Hlavní navigace

Postbox 2.1: nahradí konečně váš Outlook?

16. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

O starší verzi Postboxu 1.0 jste se mohli na stránkách ExtraWindows dočíst již v jednom z předchozích článků. Po necelých dvou letech přinesly zlepšovací práce na zajímavém poštovním klientovi své další ovoce a o tom, zde jsou plody sladké či nikoliv, se můžete přesvědčit sami.

Jen je třeba na začátek předeslat, že se jedná o aplikaci placenou (aktuálně je k mání za necelých 550 Kč). Zda vám funkcionalita, kterou Postbox v nové verzi poskytuje, za investici stojí či nikoliv, se můžete přesvědčit otestováním 30denní zkušební verze, která je k dispozici zdarma.

Bez finančních prostředků si rovněž pořídíte PostBox Express (viz starší Novinky). Ten je ovšem na rozdíl od svého zpoplatněného sourozence osekán o některé zajímavé funkce. Stáhnout jej můžete zde, my se ovšem budeme věnovat plné verzi Postbox 2.1.

Jeden klient vládne všem (účtům)

V rámci instalace můžete Postbox pasovat do role vašeho defaultního správce pošty, což můžete potvrdit i následným importováním emailů z ostatních klientů. Prvním krokem k úspěšnému spravování emailů je založení účtu (resp. účtů), nad nimiž bude Postbox držet svoji ochrannou ruku.

Výhodou Postboxu je možnost přehledného spravování hned několika emailových účtů zároveň. Přidávat další můžete prostřednictvím nabídky File | New | Mail Accounts. Účty pak můžete libovolně strukturovat ve stromovém seznamu v levém sloupci pod položkou Accounts – shlukovat je do skupin, provádět operace nad několika účty naráz (např. prohledávání) nebo některé účty pozastavit a jiné nechat otevřené.

Do nastavení účtů se dostanete přes nabídku Tools | Options na kartě Accounts. Pro každý účet zde nastavíte všechno od filtrů a automatických operací nad maily přes kódování zpráv až po přidání vlastního podpisu.

Emailová konverzace jako dialog

Želízkem v ohni Postboxu je zajímavě řešené formátování „replied“ mailů – tedy emailů, které byly poslány jako odpověď. Klient sám podle časů, odesílatelů a příjemců zprávy seskupí tak, že máte před sebou přehledně emaily od prvního do posledního v takové posloupnosti, v jaké emailová „konverzace“ probíhala. Každý email (tedy jedna položka „konverzace“) obsahuje časovou známku, odesílatele včetně fotografie (je-li k dispozici) a lze jej libovolně sbalit/rozbalit.

Funkci pro shlukování emailů do konverzací zapnete v nabídce View | Conversations | Show Conversations.

U tohoto módu zobrazení rovněž s výhodou využijete náhled na odesilatele ve sloupci vpravo od zprávy. Kromě fotografie a informací o kontaktu s odkazem na adresář (Address Book – viz nabídka Tools | Address Book) zde najdete např. rychlé odkazy pro vyhledání relevantních emailů, příloh nebo obrázků spojených s vybraným kontaktem.

V nabídce Tools pak kromě adresáře najdete ještě celou řadu vylepšení a funkcí, které vám usnadní práci se zprávami. Kapitolou samou pro sebe je položka Add-ons, pod níž se skrývá možnost rozšíření poštovního klienta o rozšiřující moduly a pluginy. Jejich seznam najdete na autorských stránkách.

Drobnosti, které „dělají svět lepším“

Jak původní verze, tak i přechod na verzi novou se u PostBoxu nese v duchu drobných vylepšení, tlačítek, funkcí a klávesových zkratek, jejichž výsledná kombinace umožní správu emailů výrazně zefektivnit. Ať už je to např. tlačítko pro rychlou odpověď (Quick reply) v podobě šipky v pravé části okna se zprávou…

…nebo třeba třídění zpráv podle kategorií pro snadnější vyhledávání – položka Topics u zprávy pod řádkem s adresáty. Vlastní kategorie přidáte v Options na kartě Display na záložce Topics.

Na kartě Advanced pod záložkou Web services můžete Postbox propojit i se sociálními sítěmi, takže např. fotografie na vašem profilu na Facebooku snadno připojíte jako přílohu emailu.

Zajímavá je taky možnost spell-checkingu, neboli automatické kontroly pravopisu. Tu zapnete v Options na kartě Composition na záložce Spelling. Defaultně není sice čeština podporována, ale český slovník lze do Postboxu integrovat ze stránek Thunderbirdu.

Byl pro vás článek přínosný?