Hlavní navigace

Postrach fotografů a fotobank. Google umí perfektně odstranit vodoznak

18. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vědci Googlu upozorňují na slabinu, která může znepříjemnit život fotografů a podnikání fotobank. Napsali software, jenž dokáže ze snímků automaticky odstranit vodoznak, aniž by bylo poznat, že s fotkou někdo manipuloval. Svou práci prezentovali na akci Computer Vision and Pattern Recognition Conference 2017, celou jejich studii si můžete přečíst zde.

Robot odstraňující vodoznak využívá faktu, že na fotkách je průhledný vodoznak, takže původní obraz není úplně skrytý. Pokud softwaru předhodíte dostatečný počet fotek, které mají totožný vodoznak, robot fotky prolne mediánovou funkcí, čímž vznikne mazanina, na které je jasně vidět vzor vodoznaku. Ten už pak snadno extrahuje a vytvoří z něj masku, jenž pak aplikuje na původní obrázek. „Postižená“ místa opraví.

Cílem vědců nebylo krást soubory z fotobank, ale otestovat, jestli nelze ochranu udělat jinak a účinněji. Zjistili, že úroveň průhlednosti, množství stínů nebo použití tenkých linek není pro software problém. Robota neošálí ani to, že se vodoznak bude posouvat, tj. nebude pořád na stejném místě.

Jako účinné se nakonec ukázalo řešení, při němž se vodoznak na snímcích bude generovat s náhodnými deformacemi. Zkreslení linií není na první pohled viditelné ani rušivé, ale robot si s ním neporadí. Automatickým odstraněním vzniknou artefakty, které jsou jasně patrné. Google tvrdí, že ani to v budoucnosti nemusí být nepřekonatelná překážka, ale při výkonu dnešních počítačů jde o dostatečnou ochranu.

Každý vodoznak lze pochopitelně odstranit ve Photoshopu nebo jiném editoru deformace nedeformace. Ruční práce ale potrvá jednotky nebo desítky minut. Robot dokáže stáhnout soubory z fotobanky a vyčistit je automaticky a rychle. Výsledky robota si můžete ověřit na tisícovkách snímků z bank AdobeStock, 123RF, Fotolia a CanStockPhoto, galerie jsou dostupné na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?