Hlavní navigace

Powerline adaptéry letos zrychlí. Trendnet slibuje papírový 1 Gb/s díky MIMO

4. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie síťových adadptérů využívajících elektrické rozvody (HomePlug) je na trhu už mnoho let, v konkurenci Wi-Fi si ale nevybojovala nijak významnou pozici. To je dáno relativně vysokou cenou a také tím, že i ty nejrychlejší modely s uvedenou rychlostí 500 Mb/s v reálných scénářích maximálně dýchají na záda 100Mb/s Ethernetu.

 

Dosavadní vývoj powerline adaptérů šel jednak směrem rozšiřování frekvenčního pásma, které mohou využívat (z 2–30 MHz ve specifikaci HomePlug AV až na 2–86 MHz u HomePlug AV2), jednak použitím technologie MIMO, kterou lze využít pouze v elektroinstalacích se třemi vodiči (fáze, nulový vodič a země). U síťování starších domů je tak potřeba mít se na pozoru, neboť některé adaptéry HomePlug AV dosahují papírové rychlosti 500 Mb/s použitím MIMO a jiné díky širšímu frekvenčnímu pásmu (2–68 MHz). A protože rozpětí 66 MHz je více než 2 × 28,  někteří výrobci u takových adaptérů udávají rychlost 600 Mb/s, což ale zdaleka nemusí znamenat, že jsou rychlejší než jiné jednokanálové adaptéry.

Konečně k tomu, co je nového. Společnost Trendnet se s několikadenním předstihem před veletrhem CES pochlubila adaptérem TPL-420E, na jehož krabici se bude vyjímat kulatá hodnota 1000 Mb/s. TPL-420E je osazen čipsetem Qualcomm Atheros QCA7500, který pracuje v pásmu 2–68 MHz a podporuje MIMO. Vydání je ale ještě papírovější, než deklarovaná rychlost – zařízení má totiž být dostupné až v červnu letošního roku.

Pozoruhodné je, že MSI nabízela gigabitový powerline adaptér už před třemi roky. Sada dvou adaptérů MSI ePower 1000HD se ale za cenu okolo 2000 Kč prodávala pouze rok. Stejný čipset GGL554 od neznámé firmy Gigle Networks používal i adaptér od Belkinu, který v testech předvedl obdobnou rychlost jako dnešní 500Mb/s modely a zkušenosti uživatelů poukazovaly na nespolehlivost. Doufejme tedy, že na tom Trendnet bude lépe, tím spíš, že doporučená cena za sadu dvou kusů (TPL-420E2K) je $169.99, tedy po přepočtu a navýšení o DPH zhruba 4100 Kč.

86 MHz uvedených ve druhém odstavci není překlep, norma HomePlug AV2 skutečně dovoluje i takto široké pásmo. Čipsety, které jej umí plně využít, se mohou pyšnit rychlostmi 750 Mb/s na jeden kanál a 1,5 Gb/s v režimu MIMO. Patří k nim například BCM60500 a BCM60333, které Broadcom představil už v polovině minulého roku, o žádné implementaci jsme však zatím neslyšeli.

Zdroj: Trendnet, SmallNetBuilder

Byl pro vás článek přínosný?