Hlavní navigace

Hromadné přejmenování pro pokročilé. PowerToys 0.12 léčí další bolístku Windows

31. 10. 2019

Sdílet

Ačkoli si nemyslím, že by široké možnosti hromadného přejmenování potřebovala většina uživatelské základny Windows, ti pokročilejší PowerToys ocení. Nebo aspoň směr, kterým se podpůrné nástroje ubírají.

Ti nejnáročnější by za jednu ze slabin Windows mohli označit možnosti hromadného přejmenování souborů. Učinit tak lze, jedná se však o velice základní funkcionalitu. Kdo chce víc, musí si najít pomocníka. Ambici stát se jím předvádí čerstvé vydání PowerToys. První vydání nástroje nám v září umožnilo rychle rozmísťovat okna do předem připravených zón a vyvolávat nápovědu s klávesovými zkratkami. Po necelých dvou měsících se verze 0.12 pouští do hromadného přejmenování souborů, příkaz najdete v kontextové nabídce. Aktuálně přejmenování nevyvoláte klávesovou zkratkou, což by patrně pokročilí uživatelé a uživatelky ocenili.

Přejmenovávání pro pokročilejší

Použít můžete regulární výrazy, v nastavení najdete pár filtrů. Systém přejmenování je designovaný tak, že do prvního pole napíšete, která část názvu má být nahrazena (hledá se shoda), do druhého pak uvedete, čím má být nahrazena. Není ale možné snadno odstranit zbytek názvu za shodou, pokud neznáte zmíněné regulární výrazy. Některé jiné nástroje vám nabídnou více možností, PowerToys ale nakonec poskytuje výrazně bohatší základ než samotný Windows.

Mimochodem, všiml jsem si, že si nástroj nepamatuje nastavení, což je zcela zásadní. Pokud chcete např. aktivovat podporu regulárních výrazů, budete tak muset učinit pokaždé znovu. Snad to Microsoft rychle vyřeší.

Soubor nástrojů dále podporuje tmavý režim zobrazení. Reálně je podpora ovšem nedotažená, vztahuje se totiž jen ke hlavnímu oknu, zatímco okna pro jednotlivé nástroje se bílé barvy zbavit odmítají. Nástroj pro rozmisťování oken do zón podporuje více obrazovek. PowerToys 0.12 seženete na Githubu.

Zdroj: PowerToys na GitHubu via Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?