Hlavní navigace

Pozáplavové žně Seagatu nesplnily plán, přesto byl kvartál rekordní

9. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tři čtvrtě roku uplynulo od ničivých povodní, které v Thajsku zamávaly s výrobci pevných disků. Zatímco továrny uschly, ceny disků zůstávají vysoké. Již dlouho je evidentní, že za tím nestojí jen živelné škody a stojící linky. Pro výrobce byl šokový nárůst cen darem z nebes, nejvíce samozřejmě pro ty, jimž toho voda poničila relativně málo. Například společnost Seagate. Krizové ceny jí jdou tak k duhu, že opět ohlásila rekordní tržby. A to ještě nenaplnila očekávání. Situace na trhu s pevnými disky se totiž zlepšuje.

V svém předchozím účetním čtvrtletí společnost dodala 61 milionů disků, tentokrát však rekord vylepšila. Dle předběžných finančních výsledků, zveřejněných firmou, se jí na trh podařilo protlačit až 66 milionů disků. To představovalo 42% tržní podíl. Zvedla si i obrat, na opět rekordních 4,5 miliardy dolarů (minule „jen“ 4,4). Přesto Seagate tyto výsledky považuje za svého druhu zklamání. Původně si totiž firma myslela na obrat ve výši rovných 5 miliard dolarů. Smělé plány se ale nepodařilo naplnit.

Důvod byl dle představitelů firmy dvojí. Předběžné výsledky poukazují na pokles hrubé marže (pouze 33,6 % místo očekávaných 34,5 %). Do prodejů pevných disků totiž promluvila konkurence. Její zotavování probíhá rychleji, než firma Seagate očekávala (a než by si přála). Vedle posílené soutěže však přišla firma o peníze ještě problémem s nespecifikovanou řadou disků podnikové třídy. Kvůli nekvalitním součástkám došlo k dočasnému zastavení dodávek těchto výrobků, což snížilo prodeje o zhruba milion a půl kusů.

Logo společnosti Seagate

Pro nás je však zajímavější první „problém.“ V tiskové zprávě se píše, že zotavování trhu znemožnilo Seagatu zvýšit svůj podíl na trhu. Kvůli přílišnému zlepšení situace firma údajně dodala na trh méně úložišť. Vlastně se zde tak nějak přiznává, že disková krize je v očích Saegate žádoucí situací, a její urovnávání naopak ohrožuje obchody. V tomto ohledu jsem tedy velmi rád, že se Seagatu „nedaří.“ Bohužel ale ve zprávě firma předpovídá, že v dalším čtvrtletí k žádným pohybům nedojde a marže se bude držet nad 30 %. I průměrné prodejní ceny mají zůstat stabilní. A to pro nás znamená jediné: disková drahota bude trvat, a možná se kvůli růstu kurzu dolaru bude dokonce zhoršovat.

 

Z těchto slov plyne dvojí poučení. Jedno je pro nás zákazníky milé: situace se přece jen normalizuje, konkurence sílí a nějaký tlak na zlevnění tedy existuje. Jinými slovy, neblahý vliv thajských záplav přece jen pomalu mizí. Druhá stránka mince už je horší: Seagate asi nemá v plánu tomuto blahodárnému procesu jakkoli pomáhat. Společnosti by se naopak zamlouval stávající stav, kdy poptávka převyšuje nabídku a ceny jsou vysoké. Nemůžeme tedy očekávat, že by v nejmenším tlačila na pokles cen pevných disků.

Zdroje: X-bit labs, Seagate Technology

Byl pro vás článek přínosný?