Hlavní navigace

Pozor, Google Chrome si automaticky pamatuje čísla platebních karet

11. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejsem si jistý, jak je to v Chromu dlouho, ale podobný dialog jsem dnes viděl poprvé. Platil jsem skrz bránu České spořitelny a v tom vyskočil našeptávač, který za mě doplnil číslo karty (jen poslední čtyřčíslí) a datum exspirace. Přes interní dialog bylo možné doplnit ještě CVC, pak byl formulář kompletní.

Našeptávač Ověření CVC
Našeptávač | Ověření CVC

Údaje jsem v Chromu explicitně neukládal, Google si je ale vzal z peněženky Wallet, kde mám údaje ke kartě uložené kvůli platbám v Play Storu. Seznam uložených karet je možné spravovat v Nastavení automatického vyplňování (chrome://settings/autofill).

Nastavení karet
Nastavení karet

Dosud tam byly jen adresy, údaje o platebních kartách musely přibýt v některé z aktuálních verzí Chromu (používám stabilní větev, verzi 43). V nápovědě Google říká: „Pokud to Chromu výslovně povolíte, může uložit informace o vaší platební kartě. Při zadávání informací o platební kartě do formuláře se prohlížeč Google Chrome v horní části stránky zeptá, jestli chcete informace uložit.

 

To v mém případě nebyla pravda. Nic jsem výslovně nepovolil. Chrome si bez mého vědomí sám zkopíroval údaje z Walletu. A když jsem do brány České spořitelny vložil číslo jiné karty, formulář se mě na uložení nezeptal (ale ani se nic neuložilo).

Automatické vyplňování lze pochopitelně vypnout. Uložené karty lze smazat. Vše navíc pochopitelně funguje, jen když používáte Wallet a se stejným účtem jste přihlášeni i v Chromu. A bez trojčíslí CVC za vás nikdo nezaplatí. Jen byste ale měli vědět, co Google bez vašeho vědomí dělá.

Oživeno: Novinka je dostupná minimálně od 1. června. Google ji uvádí v seznamu změnu u Chrome OS 43: Autofill settings for credit cards from Google Wallet.

Byl pro vás článek přínosný?