Hlavní navigace

Pozor: Některé GeForce RTX 3090 může fyzicky zničit spuštění MMORPG hry New World

22. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: Evga
Pozor si dejte, pokud máte grafiku GeForce RTX 3090, zvlášť modely od Evga. Beta nové hry New World od Amazonu způsobuje neobvyklé přehřívání grafik, ale u GeForce RTX 3090 jsou hlášené časté případy kompletního zničení karet.

Pokud máte grafiku GeForce RTX 3090, zpozorněte: objevily se zprávy, že některé karty nezvládají zátěž, kterou na ně klade MMORPG hra New World od Amazonu. A to bohužel v tom nebezpečnějším smyslu slova – uživatelé hlásí fyzické poškození či zničení těchto karet při spuštění hry. Ještě není jasné, o jak velký problém se jedná, ale pokud chcete toto MMO testovat, s GeForce RTX 3090 (hlavně od Evga) to teď raději nedělejte.

Hra New World je nyní ve stádiu otevřeného beta testu, nejde tedy o úplně dokončený software, její vydání má být až příští měsíc. Naštěstí byl asi problém zachycen poměrně brzo. Problém paradoxně není v samotné hře. Hra má v menu a při nahrávacích obrazovkách neomezenou snímkovou frekvenci a právě při zobrazování těchto částí hry údajně mají grafiky problémy.

Uživatelé zejména GeForce RTX 3090 údajně hlásí nezvykle vysoké teploty, které se dostávají výrazně výš, než v normálních hrách. Je možné, že spotřeba karty RTX 3090 vystřeluje nad TDP karty (350 W u referenčních modelů, více u přetatkovaných karet). Vysoké teploty a asi i spotřeba se však projevuje i u dalších karet, nejen GeForce RTX 3090. Ostražitost tedy je na místě.

Artwork MMORPG hry New World MMORPG hra New World (Zdroj: NewWorld.com)

Zničené karty (minimálně od) Evga

U GeForce RTX 3090 se ale asi špičky příkonu dostávají na hodně vysokou úroveň, kdy u některých karet došlo k přetížení a zničení pravděpodobně napájecích obvodů (VRM). Toto je zatím hlášeno u karet GeForce RTX 3090 „FTW“ od firmy Evga, jejíž chlazení je asi na toto přetížení náchylné. Zda třeba latentně číhá problém i na další karty jiných výrobců, to se asi dozvíme až časem. Je možné, že ohrožené permanentním zničením jsou jen tyto karty Evga a je to tedy primárně problém jejího návrhu. Nicméně na dalších asi bude dobré, když si budete hlídat ony vysoké teploty, které prý bývají i na jiných kartách.

Na fórech a Redditu se ale prý objevily i nějaké zmínky i o dalších kartách ostatních výrobců. Karet RTX 3090 od Evga je údajně na trhu nejvíce, takže to může přispět k dojmu, že je s nimi nejvíce problémů. Není ale vyloučeno, že se problém, byť třeba v nějaké mírnější (ale ne nutně zcela bezpečné) podobě objeví i u dalších značek. V tuto chvíli je asi dobré být předběžně opatrný.

Zdá se, že řada uživatelů s kartami Evga RTX 3090 FTW3 na problémy narazila. V lepším případě hra spadne, ale zdá se, že minimálně v několika případech se grafiky odporoučely. Jeden z uživatelů popisuje, že stačily dva pokusy o spuštění – při prvním hra při nahrávání spadla a GPU přestalo fungovat. Po rebootu při dalším puštění hry se z karty ozvalo hlasité lupnutí svědčící o selhání nějaké součástky a grafika zůstala nefunkční. Karty GeForce RTX 3090 v provedení FTW (a preventivně možná i další podobné) tedy v této hře opravdu nezkoušejte používat a počkejte, než se objeví nějaká oprava. Protože karty RTX 3080 a RTX 3080 Ti používají téměř stejné PCB (tepelná zátěž je však nižší díky poloviční paměti), raději si u nich dávejte pozor také.

Uživatelé Evga GeForce RTX 3090 FTW3 Ultra hlásí zničení karty při beta testu hry New World Uživatelé Evga GeForce RTX 3090 FTW3 Ultra hlásí zničení karty při beta testu hry New World (Zdroj: New World Forums)

Na straně Evga toto asi svědčí o nepovedeném designu těchto konkrétních karet, takže by asi bylo na místě u nich udělat nějaké úpravy posilující chlazení VRM, případně zavést do BIOSu karty nějakou pojistku proti přetížení napájení.

Před ostrým oficiálním vydáním hry bude zřejmě ještě kód upraven, aby negeneroval takto stresující zátěž grafik, takže by pak mělo být bezpečné hru na RTX 3090 provozovat. Nicméně obecně by i nevhodně naprogramovaná hra nikdy neměla zničit hardware, takže zde asi spíš jde o to, že aplikace mimořádně zatěžující GPU odhalila slabinu v hardwaru a potažmo v jeho ochranných mechanismech.

Galerie: Evga GeForce RTX 3090 FTW3 Ultra Gaming

Na místě je rozhodně otázka, zda měly postižené karty úplně bezpečný elektrický/chladící návrh, pokud je dokázala extrémní, ale pořád víceméně legitimní softwarová zátěž zničit. Rezerva návrhu u nich možná nebyla dostatečná. Je nicméně asi třeba počkat, až se vyjasní, zda třeba postižení uživatelé neměli nastavená agresivní přetaktování, která nebyla dostatečně tvrdě otestovaná a jen „čekala“ na to, až to nějaká víc zatěžující hra demaskuje. I když i na takové situace by ideálně měly karty díky autoregulaci chlazení a nějakým zabudovaným ochranám trochu být schopné zvládat, byť třeba za cenu resetu/vypnutí.

Naštěstí by karty nyní ještě měly být v záruce, takže byste měli být krytí, pokud by váš exemplář také selhal. Pokud jste tedy kvůli kryptoměnovému šílenství nekupovali přes pochybné překupníky, což by se teď dost vymstilo.

MMORPG hra New World MMORPG hra New World (Zdroj: NewWorld.com)

Pokud by se nakonec ukázalo, že slabina je i v řízení spotřeby a frekvencí ne čistě jen u Evga, ale obecně na straně Nvidie, pak by mělo být možné upravit řízení frekvencí a napájení prostřednictvím ovladače, aby na přetížení způsobené takovouto herní (nebo teoreticky výpočetní) zátěží reagovaly a kartu dokázaly udržet v bezpečných mezích (pokud je problém v tom, že řízení spotřeby dopustilo příkon, který nemělo).

Podobně bylo řízení taktů grafik GeForce RTX 3080 opravováno kvůli problémům se stabilitou hlášeným na podzim po vydání karet. Toto by asi bylo ideální řešení, protože je teoreticky možné, že by latentně související problém mohlo mít více karet, i když se u nich neprojeví takto rychle a náhle. Hraním po delší době by se ale mohly nepozorovaně poškozovat nebo by se jim mohla zkrátit životnost.

Zdroje: New World Forums, Reddit, VideoCardz, JayzTwoCents

Byl pro vás článek přínosný?