Hlavní navigace

Pozor na podvodné e-maily. Předstírají doručení zásilky Českou poštou

3. 2. 2020

Sdílet

Zdroj: Mohamed_hassan / Pixabay
Čekáte na zásilku, kterou by vám měla doručit Česká pošta? Tuto otázku raději zodpovězte, než zareagujete podvodný e-mail, který se snaží působit, že pochází od České pošty.

Podvodné e-maily do našich schránek proudí pořád a na jeden čerstvý kousek upozorňuje Česká pošta. Jedná se o phishing, tj. neznámý subjekt se představuje jménem firmy a v některých případech požaduje, abyste zaplatili údajný nedoplatek. Jiné varianty nové vlny nevyžádaných elektronických zpráv vyzývají ke stažení dokumentu v příloze. Pošta doporučuje na zprávy neodpovídat, otevírat byste neměli ani přiložené soubory ani vložené hypertextové odkazy. Kromě vylákání osobních údajů hrozí nakažení zařízení malwarem. To, že se jedná o podvodný e-mail, typicky poznáte mj. podle podezřele vypadající e‑mailové adresy odesílatele. Zprávy dále obsahují různé gramatické chyby, jak to v podobných případech bývá obvyklé, případně se vyznačují špatnou diakritikou. Česká pošta podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Obdobné případy jsou ovšem obtížně vymahatelné a trestní oznámení nevyřeší akutní situaci s podvodnými e-maily. Rozsah phishingové kampaně neznáme.

Příklad podvodné zprávy

Subject: Vznikli potíže s doruèením vašeho balíèku

Dobrý den,

Váš balíèek dorazil do našeho skladu 23. ledna 2020 roku v 14:35 ráno.

Èíslo sledování zásilky-04852899122 Náš kurýr bohužel nemohl doruèit zásilku na vaši adresu kvùli nesprávným nebo neúplným informacím v adrese.

Zdá se, že v celním prohlášení došlo k chybì. Informovali jsme odesílatele a on nám pøedal vaši e-mailovou adresu, abychom mohli tento problém vyøešit co nejdøíve.

Abychom mohli doruèit váš balíèek, musíte potvrdit adresu.

Za tímto úèelem si stáhnìte dokument pøipojený k tomuto dopisu, vyplòte ho a pošlete nám ho.

S úctou, Èeská pošta

Zaznamenali jste v poslední době podobnou podvrženou zprávu?

Zdroj: Česká pošta

Byl pro vás článek přínosný?