Hlavní navigace

Pozor při nákupech. V Německu se objevily padělky grafických karet

31. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste svého času slyšeli o falešných externích discích z Číny (uvnitř v nich byla toliko zmanipulovaná USB klíčenka a šrouby coby zátěž). Zdá se, že na pozoru před padělky a podvodným zbožím se nyní musíme mít v dalším odvětví: grafických kartách. Padělané grafiky se totiž objevily v nedalekém Německu. Když si vypečenou kartu koupíte, tváří se jako výkonný model, ve skutečnosti vás ale „výrobce“ pořádně ošidí.

Kartou, kterou podvodníci imitují, je GeForce GTX 660, a to s 4 GB paměti. Obchody ji v ceníku mají pod označením „GTX660 4096MB Nvidia Bulk“. Jako tento model se také jinak funkční karty v počítači tváří, ovšem pouze díky zmanipulovanému BIOSu. Ten způsobuje, že ovladače kartu chybně identifikují jako inzerovanou GeForce GTX 660, i když jde o zcela jiný hardware. A to bohužel poměrně nevalný: podle všeho je pod chladičem místo čipu GK106 s 960 stream procesory ještě GPU generace Fermi, a to čip GF106 pouze s 144 shadery. Také paměť není typu GDDR5, ale toliko DDR3. Zda je vylhaná i kapacita 4 GB zdroje neuvádí, žádný div by to ale nebyl.

Karta se tváří jako GTX 660, pravé specifikace jsou ale této kartě daleko (Heise.de)
Karta se tváří jako GeForce GTX 660, pravé specifikace jsou ale tomuto modelu daleko (Heise.de)

Ovladač rozeznává pouze 144 stream procesorů a v informacích či pomocí diagnostických programů tedy pozornější uživatel může zjistit, že něco nehraje. Podle zjištěných specifikací zřejmě podvedení koupili GeForce GT 440 OEM z roku 2010 či něco podobného. BIOS má dle webu Heise.de, který se celou věcí zabýval podrobněji, přepsané hodnoty Vendor-ID a Device-ID, lze v něm ovšem skutečně najít řetězec „GF106B Board“.

Padělky prodával distributor Kosatec Computer. Údajně však přišly přímo z firmy Point of View (Heise.de)
Padělky prodával distributor Kosatec Computer. Údajně však přišly přímo z firmy Point of View (Heise.de)

Padělané karty se šíří od distributora Kosatec Computer a objednat se dle Heise.de daly či dají u poměrně velkého množství internetových prodejců. Onen distributor ovšem nemusí být nutně viníkem. Hardware totiž podle něj pochází přímo od firmy Point of View, tedy legitimního výrobce karet. Ta incident po upozornění údajně sama vyšetřuje jak ve vlastních provozech, tak v čínské továrně, která karty vyrábí. Ve hře je tak možnost, že pachatelem zde byl zrádný subdodavatel. Kosatec také údajně vedle zmíněné položky stáhl z nabídky karty označené „GTX650 4096MB Nvidia bulk“, což dosti pravděpodobně byly další padělky ze stejného zdroje.

 

České vyhledávače cen chvála Bohu produkt se jménem GTX660 4096MB Nvidia Bulk (ani variantu GTX650) neregistrují. Pochopitelně ale nemůžeme vyloučit, že se podobné podvody nedějí v širším měřítku i u jiných modelů karet. Raději tedy buďte při nákupu opatrní, nemluvě už o tom, střežit se výhodných nabídek třeba na eBay, kde se prý různé ošizené grafiky také objevují. Nezaškodí asi zkontrolovat si, zda vaše karta vypadá tak jako na fotografiích výrobce a pokud si nejste jistí, lze asi doporučit přeměření výkonu například 3D Markem. Heise.de u padělané GeForce dostal 949 bodů v testu Firestrike; očekávaný výkon ale měl být přes 4000 bodů…

Zdroje: Heise.de (1, 2), bit-tech

Byl pro vás článek přínosný?