Hlavní navigace

Pozvánka: přijďte se podívat výstavu historických telefonů

19. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na sbírku více než 380 historických telefonů a techniky se můžete podívat do Veteran Areny v Olomouci. Od 26. 7. 2011 do 30. 11. 2012 bude v tomto muzeu automobilů vystavena také unikátní kolekce telefonní techniky z doby od 19. století až po 70. léta minulého století. Mobily ještě neexistovaly, proto čekejte zakroucené kabely, kulaté ciferníky a retro atmosféru.

Na výstavě tak bude možné spatřit více než stoleté dřevěné aparáty americké provenience, plechové „c.k.“ telefony, přístroje z období meziválečného i bakelitové telefony, z nichž mnohé mám připomenou doby poměrně nedávné. Nebudou chybět ani dobové telefonní ústředny a mincovní automaty. Uvidíme telefony s klikou, jejímž otáčením volal telefonující „slečnu z centrály“, s klasickou číselnicí i množství přístrojů nejroztodivnějších tvarů a účelů. Telefony pocházejí od výrobců tuzemských, evropských i zámořských.

Ucelené sbírky telefonů a telefonní techniky nejsou bohužel u nás příliš zastoupeny ani v oficiálních muzeích a soukromých sběratelů, kteří se tomuto oboru soustavně věnují, je v Česku jen pár. Vystavené exponáty pocházejí ze soukromých sbírek, které nejsou běžné veřejnosti přístupné, o to je tento počin hodnotnější. Bez nadsázky lze tedy říci, že tato výstava je výstavou svým obsahem i rozsahem největší za poslední dvě desetiletí. Takto ucelenou a rozsáhlou expozici, především amerických telefonních přístrojů, návštěvník jinde v České republice v současnosti neuvidí.

Kromě telefonní techniky zde najdete také na 160 exponátů z oblasti historických automobilů a motocyklů. Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 10:00 do 17:00. Více informací naleznete na www.veteranarena.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku