Hlavní navigace

Investování a obchodování s akciemi

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
10. 12. 2018

Sdílet

Spousta lidí nechává své peníze ležet na bezpečných běžných či spořících účtech a soustředí se pouze na úrokovou sazbu, která aktuálně nedosahuje ve většině případech ani 1 %. Češi jsou v investování velice konzervativní a neradi podstupují riziko. Avšak neinvestovat je rizikovější než investovat, jelikož proti investorovi stojí inflace, která dosahuje přes 2 %.

Reálné znehodnocení peněz je tudíž kolem jednoho procenta. Záleží také na sklonu k riziku - pokud máte k riziku sklon, můžete si dovolit investovat do akcií a rizikovějších aktiv, stejně tak záleží na investičním horizontu a zde musíme rozlišovat krátkodobější obchodování s akciemi a dlouhodobější investice. Pokud se chcete dozvědět, jak s akciemi obchodovat a jak se liší investování od obchodování, čtěte dále!

Obchodování vs. Investování do Akcií

Na začátek je dobré rozlišovat dva základní pojmy. Obchodování a investování. Obchodování značí krátkodobé obchody, které jsou drženy od několika hodin po několik dní či týdnů. Investice je poté dlouhodobá činnost, od několika let po desítky let. Rozlišujte zde základní styly:

Intradenní obchody - obchodování s akciemi v rámci jednoho dne. Tyto spekulace vyžadují značné znalosti trhu a prostředí, ve kterém se pohybujete. Intradenní obchodníci kombinují technickou a fundamentální analýzu a používají sofistikované metody na řízení rizik.

Swingové obchodování - dlouhodobější obchody v řádů několika dní či týdnů. Swingově můžete obchodovat akcie nebo komodity, které se na tento styl hodí.

Investování - Držení pozic několik let. Někteří z vás mohou znát styl Kup a drž neboli “Buy and Hold”. Jedná se o výběr kvalitních akciových titulů, většinou také s výplatou dividendy.

Co je to akcie

Akcie je cenný papír, který vás opravňuje podílet se na podnikání. A kolikrát se jedná o kvalitní podniky, které každoročně zvyšují tržby a zisky a řídí je kompetentní vedení s desítkami let zkušeností. Pokud jste někdy snili o podnikání, ale nechcete si zřizovat vlastní podnik, můžete se tímto způsobem začlenit do kapitalistické společnosti a část společnosti vlastnit. U některých společností budete mít právo na dividendu, která se vyplácí v daných časových intervalech.

Akcionář získává právo:

  • Podílet se na zisku formou výplaty dividendy
  • Účastnit se řízení společnosti hlasováním na valné hromadě
  • Podílet se na případném likvidačním zůstatku
  • Za závazky společnosti akcionáři neručí

Jak a kde nakoupit akcii

Akcie můžete nakoupit přes různé brokery na světových burzách, kde se s cennými papíry obchoduje. Zde záleží už jen na brokerovi, ke kterým trhům má skrze své poskytovatele likvidity přístup. Akcie můžete obchodovat české, americké, evropské, asijské nebo i australské, ale například i africké, jelikož i v Johannesburgu mají akciový trh.

Akcie se obchodují na světových burzách. Nejznámější světové burzy jsou v:

  • New Yorku - NYSE (New York Stock Exchange)
  • Londýně - LSE (London Stock Exchange)
  • Tokyu - TSE (tokyo Stock Exchange)
  • Hong Kongu - Hong Kong Exchanges a Clearing
  • Paříži - Euronext

Pak si již stačí vybrat vhodnou akcii po důkladné analýze a zadat obchodní příkaz na nákup či prodej. Ano, akcie můžete nejen nakupovat, ale i prodávat (short selling). A zde se liší investování od obchodování.

Jak obchodovat a investovat do akcií

Dá se říci, že investování je činnost jednodušší. Po důkladné fundamentální analýze se rozhodnete, zda chcete danou akcii nebo ETF fond koupit a držíte je několik let dle vašeho investičního horizontu. Prakticky vůbec nemusíte sledovat dění na trzích, pouze čekáte, až dostanete dividendu nebo se cena přiblíží vnitřní hodnotě akcie, jak jste to jako hodnotoví investoři chtěli.

Zmínili jsme ETF fondy. Jedná se o fondy, které jsou veřejně obchodovatelné a jsou složené z daných akcií dle sektoru, zaměření nebo lokality. Jsou vhodné pro dlouhodobé, nízkonákladové investice, ať už do akcií nebo do jiných tříd aktiv, naleznete ETF fondy zaměřené i na dluhopisy, ale i dané komodity.

U výběru akcií je důležitý počáteční screening a vyselektování vhodných akcií nebo trhů pro investování. Člověk není schopen analyzovat desítky tisíc společností, které jsou veřejně obchodovatelné po celém světě. Počátečním screeningem omezíte výběr na pár stovek ne-li desítek akcií. Poté už stačí akcie fundamentálně analyzovat a zvolit ty nejvhodnější.

Obchodování s akciemi je již o něco složitější a vyžaduje více zkušeností. Důležitá je znalost také technické analýzy, jak fungují ekonomiky a hospodářské cykly a dalších věcí, co mohou ovlivnit aktuální tržní cenu akcie. Cílem je z krátkodobého pohledu dostat co nejvíce zisků. Strategií obchodování akcií je spoustu, ta nejjednodušší se zaměřuje na hledání kvalitních podniků v korekci. Vyselektujete si screeningem kvalitní podniky, které například poklesly v poslední době o 20 % a více. Poté spekulujete na opětovný růst.

Screening akcií je v případě US akcií jednoduchá záležitost, můžete použít velice dobrý screener na serveru finviz.com. U ostatních akcií z jiných koutů světa je vše komplikovanější. Pokud nejste velká investiční banka a nemáte přístup k sofistikovaným systémům, nezbyde vám jiná možnost než si akcie procházet ručně.

Závěrem o obchodování a investování do akcií

Neinvestovat je rizikovější než investovat. Avšak rozlišujte mezi investováním a obchodováním (spekulacemi). Akcie jsou hlavní třídou aktiv, která přináší z dlouhodobého pohledu historicky nejvyšší výkonnost. Investovat se dá i do tzv. ETF fondů, které diverzifikují riziko a navíc minimalizují náklady. Avšak na druhou stranu můžete s akciemi obchodovat a snažit se v co nejkratší době vydělat co nejvíce. Zde už záleží na vašem sklonu k riziku a očekávání. Hodně úspěchů při investování a obchodování!