Hlavní navigace

Manta v Lisabonu

Zdroj: Redakce
„Thinking out of the box, to je kariéra v Mantě, která nabízí nejen silnou produktovou vizi, ale i práci v prosluněném Lisabonu,”
Komerční sdělení
22. 11. 2022

Sdílet

říká Jonáš Waloschek, senior recruiter jednoho z nejúspěšnějších českých start-upů Manta.

Úspěšný česko-americký start-up Manta je tvůrcem unikátního systému pro mapování firemních datových toků, který již dávno překročil hranice kontinentů. Totéž se týká i jejích zaměstnanců, kteří mohou pracovat v Praze, Lisabonu, Dublinu nebo USA.

Jonáši, nově jste otevřeli vývojářskou centrálu v Lisabonu. Jak se sháněli zaměstnanci do portugalské metropole?

Každý trh má svá specifika, ale mám pocit, že situace ve vývoji softwaru je ve všech zemích EU podobná. Ze začátku nás v Portugalsku neznali a museli jsme zapracovat na své značce zaměstnavatele. Vtipné je, že slovo “manta” v portugalštině znamená přikrývka, potažmo deka. Spoustě lidem jsme tedy museli vysvětlovat, že nepleteme deky, ale vyvíjíme software. :) V tuto chvíli si troufám říct, že máme na trhu silnou pozici a zajímavý produkt a ve spojení s otevřením nové kanceláře v Lisabonu o nás bude ještě hodně slyšet.

Pracují pro vás v Lisabonu pouze Portugalci? Popřípadě je nějaký rozdíl mezi specialisty z ČR a místními odborníky?

Jistěže, pracují pro nás hlavně Portugalci, ale i spoustu jiných národností jako Češi, Francouzi a Brazilci. Všichni mluvíme anglicky a jsme vysoce multikulturní firma. Co se týče technických kompetencí, tak mezi Čechy a jinými národy na úrovní IT kompetencí výrazné rozdíly nepozorujeme. Portugalsko jsme si jako destinaci vybrali mj. i kvůli vysoce kvalitním technickým univerzitám srovnatelným s těmi u nás. A IT jazyk funguje napříč národy takže se všichni domluví snadno a rychle.

Jaké benefity se v Lisabonu nejvíce oceňují?

Portugalsko si zakládá na systému sociálních hodnot. Důležité jsou věci jako zdravotní a životní pojištění. Kandidáti také oceňují podporu rodiny při událostech jako je svatba nebo narození nového člena rodiny.

Jak snadné bylo získat Čechy pro práci v Lisabonu a jaké benefity jim nabízíte?

Pro některé to byla jasná volba, nová pracovní výzva spojená s vybudováním nového týmu a příjemnou změnou klimatu. Před jejich příchodem jsme v Portugalsku již měli zastoupení v People&Culture týmu, který samotný přesun pomáhal koordinovat i po administrativní stránce. Českým kolegům již před přesunem zajišťujeme ubytování a hodiny portugalštiny, aby byli aspoň částečně připraveni. K aklimatizaci také přispívá společná kancelář, ve které permanentně sedí celý portugalský tým, ale často ho navštěvují týmy z ostatních lokací a stává se hlavním místem k setkávání.