Hlavní navigace

Registry dlužníků: Jaké existují a co všechno o vás ví?

Zdroj: Redakce

Termín registr dlužníků není většině z nás nikterak neznámý. Souvisí pochopitelně s bankovními a nebankovními půjčkami. Pokud si člověk někde oficiálně půjčí peníze, může si být jistý, že bude v rámci některého z registrů dlužníků veden. Proč tomu tak je? Hlavně z toho důvodu, aby se poskytovatelé finančních služeb v čele s úvěry chránili před potenciálními dlužníky, již nejsou schopni dostát svým závazkům. Jaké registry dlužníků tedy existují a co všechno o vás mohou vědět? Čtěte dál, prozradíme vám to poměrně podrobně.

Komerční sdělení
11. 12. 2018

Sdílet

SOLUS jako nejrozšířenější registr dlužníků

Sdružení na ochranu leasingu a úvěrů spotřebitelům. Přesně tak zní vysvětlení onoho tradičního zkratkového slova SOLUS. Jedná se o registr, který dokáže elegantně pomoct v orientaci ohledně půjčky i samotným dlužníkům. Jestliže se vám zalíbí rychlá půjčka, vezmete si ji a následně zapomenete splácet, máte jedinečnou šanci informovat se tady na veškeré podrobnosti ohledně zpoždění vaší splátky.

Jednat se přitom může jak o bankovní, tak i nebankovní půjčky. Stejné informace ale získá také druhá strana, tedy poskytovatelé jakýchkoli půjček. Kdy se v něm objeví záznam o vás? Tehdy, pokud dvakrát za sebou neuhradíte splátku týkající se smluveného úvěru. Počítejte s tím, že informace o vás budou v SOLUSU po dobu třech let, což zrovna není málo. Předčasný výmaz z tohoto registru není možný. Získat záznam ovšem může za poplatek každý.

NRKI po nebankovní segment

Velmi známý je také nebankovní registr klientských informací. I on potvrzuje skutečnost, že klasická půjčka bez registru fakticky neexistuje. Najdete tady informace, které jsou jakkoli spjaté s finančními produkty poskytovanými nebankovními společnostmi. Jedná se tradičně především o:

  • P2P společnosti,
  • leasingové firmy,
  • ostatní nebankovní instituce.

Jestliže si rozhodnete půjčovat peníze od lidí, což je dnes velmi moderní označení P2P půjček, máte velkou šanci, že budete při špatné platební morálce v registru dlužníků figurovat. Nebankovní finanční instituce se velmi jednoduchým způsobem pomocí NRKI informují o bonitě žadatelů o úvěr. Zápis v tomto registru zůstává i po splacení závazků celkem 4 roky. Poplatek za výpis se cenově pohybuje v řádu stokorun, což není určitě mnoho. Ostatně poplatky musí být u každé půjčky, jako třeba na u MasterCredit.cz.

BRKI pro bankovní půjčky

Pro bankovní segment je vyčleněn bankovní registr klientských informací. Funguje velmi podobně, jako je tomu u nebankovního registru dlužníků. Přístup do něj má také drtivá většina finančních společností, respektive prakticky všechny bankovní domy. I když je realizována v bance půjčka ihned, počítejte s tím, že při nesplácení v bankovním registru tak jako tak budete a ani rychlý zásah po vašem zapsání do tohoto seznamu dlužníků už by nemusel být platný.

Právo na vymazání jako novinka

Registry dlužníků by měly být v době budoucí i v důsledku zavedení GDPR rozčleněny do třech základních sekcí, přičemž by se jednalo o variace pro fyzické osoby, právnické osoby a také takzvané zabezpečené cloudové řešení. Tady by bylo možné jednotlivé informace editovat, což lze považovat za velký posun směrem vpřed. Za další změnu lze považovat i to, že v centrálním rejstříku dlužníků bude moci umazávat jednotlivé údaje.

Samozřejmě půjde o některé čistě neaktuální informace nemající prakticky žádnou vypovídací hodnotu. Velkou výhodou tohoto řešení je především fakt, že mohou být vymazány osoby, jež se dostaly do svízelné situace vinou mladické nerozvážnosti nebo jiné malichernosti. Pokud se jim podaří dluh rychle splatit, není důvod, proč by takoví lidé měli v registru figurovat nějak výrazně dlouhou dobu.