Hlavní navigace

Top aplikace a technologie, které hlídají zdraví

Zdroj: Pixabay
Vývojáři stále přichází s novými aplikacemi a technologiemi, které mají za úkol hlídat zdraví uživatelů. Dávno už to ale neznamená pouze vyplňování kalorických tabulek. Uživatelům je hlídáno EKG, krevní tlak i délka pobytu na slunci.
Komerční sdělení
25. 2. 2021

Sdílet

Pryč jsou doby, kdy si každý člověk musel hlídat, aby pravidelně jedl či se hýbal. Tohle všechno už za něj řeší telefony a chytré hodinky. Uživatelé tak mohou věnovat čas jiným aktivitám, protože o jejich zdraví je “postaráno”. Využívání chytrých technologií však dávno nezůstává pouze u sčítání nachozených kroků nebo vyplňování množství snězeného jídla. Technologie v mobilních telefonech a chytrých hodinkách začínají nahrazovat tlakoměry a další lékařské pomůcky. Při návštěvě lékaře tak někdy stačí ukázat údaje z mobilního telefonu, který zaznamenává srdeční tep a u některých zařízení i fibrilaci síní.

Kalorické tabulky a spol.

Kalorické tabulky jsou mezi českými uživateli jednou z nejpoužívanějších aplikací na hlídání jídelníčku. Aplikace je jednoduchá, přehledná a obsahuje velké množství potravin, takže může poskytnout poměrně přesné výsledky. Uživatelé do kalorických tabulek zapisují konzumované jídlo, na základě čehož jim aplikace počítá energetickou hodnotu potravin. Od této energetické hodnoty je následně odečtena energie spálená během pohybových aktivit. Na konci dne tak uživatel vidí svou denní bilanci – zda přijatá energie převyšuje vydanou nebo naopak.

Před zahájením práce s kalorickými tabulkami si uživatel nastavuje osobní informace, na základě kterých bude aplikace schopna poskytovat přesnější výsledky. Také zde nastavuje hmotnost, které chce dosáhnout a cíl – zda má v plánu nabírat svalovou hmotu, shazovat tuk apod. Kromě přijatých živin (tabulky měří množství bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny) hlídají Kalorické tabulky i pitný režim, který je nedílnou součástí správného stravování.

Kalorické tabulky však nejsou jedinou aplikací tohoto typu. Uživatelé si oblíbili také aplikace YAZIO, MyFitnessPal nebo Foodvisor. Všechny tyto aplikace byly vyvinuty s cílem pomoci uživatelům se zdravým stravováním, případně s úbytkem váhy. Foodvisor dokonce rozpozná jídlo podle fotografie nebo čárového kódu potraviny, uživatelé proto nemusí vyplňovat jídlo, které konzumovali, ručně.

Jídelníček na každý den v mobilu

Pro uživatele, kteří kromě hlídání množství a kvality konzumovaného jídla potřebují inspiraci na recepty, existuje několik zahraničních i českých aplikací s tipy na zdravé stravování. Některé z nich, jako například Pam App (aplikace oblíbené fitness youtuberky Pamely Reif), nabízí uživatelům pohodlí v podobě komplexnosti. V aplikaci totiž najdou nejen zdravé recepty, ale mají i možnost sestavit si jídelníček nebo cvičební plán.

Kromě aplikací se zaměřením na recepty obecně je možné stáhnout i takové, které se zaměřují pouze na zdravou stravu nebo si uživatelé mohou vybrat jídlo podle druhu diety. V aplikacích obvykle uživatelé najdou zdravé variace jídel, jako jsou palačinky a lívance, různé zákusky, burgery i pizzy. Některé aplikace dokonce umí podle vybraných receptů vytvořit nákupní seznam. Mezi oblíbené aplikace tohoto typu, dostupné pro Android, patří například Tap Chef, Cookpad, Tasty a Kitchen stories. Majitelé iPhonů často stahují The Photo Cook Book, Simple Feast Recipes nebo Veggie Meals. Mezi české nejoblíbenější aplikace na vaření patří sRecepty a Fit recepty.

Chytré hodinky měří tlak i EKG

Kromě stravy je důležitou podmínkou pro udržování zdraví pohyb. Také na to myslí vývojáři aplikací i značky, v jejichž nabídce jsou chytré hodinky. Většina chytrých hodinek dokáže zaznamenávat pohybovou aktivitu, měřit tep, někdy i kvalitu spánku. Pokud by hodinky dokázaly i rozeznávat jídlo, které uživatelé přes den zkonzumují, v podstatě by komplexně hlídaly zdravý životní styl. To chytré hodinky sice zatím neumí, novější modely však zvládnou měřit míru okysličení krve, tlak i EKG.

Technologie chytrých hodinek jde stále dopředu, výrobci představují nové a nové funkce. Přesycenost některých typů hodinek funkcemi však může mít za následek nízkou výdrž baterie. Právě tento problém je majiteli chytrých hodinek velmi často kritizován. Aby uživatel získal komplexní přehled o fungování svého těla, měl by hodinky používat, pokud možno nepřetržitě. To však není možné v případě, že je nutné je po několika hodinách nabít.

Spálit se na slunci už nehrozí

To, že moderní technologie hlídají lidem, jak se pohybují, stravují, zda dodržují pitný režim a jak jim fungují základní životní funkce, by nebylo nic zvláštního. Díky mobilním aplikacím se ale lidé už ani nespálí na slunci. Aplikace, jako je SunCheck nebo RAYMIO chrání jejich uživatele před nadměrným slunečním zářením. Pokud se tedy uživatel aplikace rozhodne doplnit vitamín D, technologie se postará o to, aby tak učinil ve zdravé míře.

Aplikace totiž na základě analýzy pokožky uživatele zvládají podat informace o pravděpodobnosti spálení sluncem v místě jeho pobytu. Kromě toho informují uživatele o teplotě a síle slunečního záření. Postarají se tak o to, aby načerpal vitamín D nezbytný pro správné fungování lidského těla, ale zároveň varují před nadměrným pobytem na slunci.

Vitamín D má pro tělo nepostradatelnou funkci, ovlivňuje nejen imunitní systém, ale snižuje i riziko vzniku nádorů a chrání kardiovaskulární systém. Z těchto důvodů je pro tělo nezbytný. Pokud ho má ale tělo během roku nedostatek, jen těžko se dá deficit dohnat během týdenní dovolené. Někteří lidé se o to však stále snaží a pobývají na prudkém slunci příliš dlouho. Před následky tohoto neuváženého chování chrání uživatele aplikace, které je upozorní, aby se obrátili ke slunci jinou částí těla a předešli tak spálení kůže.