Hlavní navigace

Vše o programu Dešťovka: Jak získat státní dotaci a na co ji lze použít

Zdroj: Redakce
Zalévat, splachovat, ale třeba i prát. Na to všechno můžete použít dešťovou vodu.
Komerční sdělení
6. 3. 2021

Sdílet

Češi každý den spotřebují milion kubíků pitné vody. Přitom ne vždy je nutné používat právě vodu pitnou. Edukovat a podpořit Čechy v šetření vodou a využit té dešťové se snaží i státní  dotační program Dešťovka.

Dotační program Dešťovka: Jaký je jeho smysl a k čemu slouží?

Záměr dotačního programu je jasný: Přimět Čechy, aby více využívali dešťovou vodu, šetřili tak přírodu a zároveň se díky efektivnímu využití dešťové vody dokázali lépe vypořádat se suchem během letních měsíců. Pokud se rozhodnete o dotaci zažádat, máte na výběr ze tří možných programů. Pojďme si představit, s čím vám jednotlivé varianty mohou pomoci:

  • Zalévání dešťovou vodou: Vybudujte si podzemní nádrž, ve které zachytíte dešťovou vodu. Tu poté můžete používat právě na zalévání zahrady. Samozřejmě musíte dodržet podmínky udělení dotace. Mezi ně patří například minimální velikost nádrže (2 m3). Dotace se vztahuje na nákup zařízení, jeho instalaci, zemní práce i úpravu rozvodů. Dotace je až 20 000 Kč a dalších 3500 Kč za každý kubický metr nádrže. Výše dotace přitom nemůže překročit 50 % z celkových nákladů a žádat o ni mohou majitelé stávajících staveb. Novostavby, které by již při svém vzniku měly zachycování dešťové vody mít ošetřené, sem zahrnuté nejsou. 
  • Zalévání a splachování: V tomto případě poslouží nádrž nejen jako zásobárna dešťové vody pro zalévání zahrady, ale také pro splachování WC. Dotace činí až 30 000 Kč a na dalších 3500 Kč si můžete přijít s každým dalším kubickým metrem. I tady je zároveň horní hranicí 50 % z celkových nákladů. Dotace se vztahuje i pro novostavby.
  • Využití šedé odpadní vody: Jako šedá voda se označuje splašková odpadní voda z domácností, která vzniká používáním myček, umyvadel, praček a podobně. Tato šedá voda se v nádržích zachytí, přečistí a poté ji znovu využijete při splachování či zalévání. Tady je to s čerpáním dotace složitější – záleží na typu projektu a kombinaci různých variant podpory. Zůstává ale horní hranice, která nesmí překročit 50 % celkových nákladů na řešení. 

Na praní prádla, splachování i zalévání zahrady: Jak využít dešťovou vodu?

Dešťová voda nám sice nenahradí vodu pitnou, ale i tak může skvěle posloužit. Plýtvání vodou má totiž špatné dopady nejen na přírodu, ale také na vaši peněženku. Průměrná cena za 1 m3 pitné vody je 39,90 Kč bez DPH. Polovinu denní spotřeby pitné vody bychom přitom mohli nahradit vodou dešťovou. Stačí jen vědět, jak na to. A na co všechno můžete dešťovou vodu používat?

  • Zalévání zahrady i pokojových květin: Dešťovka neobsahuje chlor a soli, takže je pro rostliny šetrná
  • Splachování: Dešťová voda nezanáší WC vodním kamenem
  • Praní: Dešťová voda je měkká a lépe rozpouští prací prášky
  • Mytí auta: Ani tady není potřeba plýtvat pitnou vodou. Při mytí auta si zároveň dejte pozor na to, abyste přírodu nezatížili zbytečnou chemií.
obr.1 Na mytí auta nemusíte nutně používat pitnou vodu. I tady dává smysl využít „šedou“ vodu nebo dešťovku.

Podmínky úspěšného získání dotace z programu Dešťovka

O dotaci může požádat jakýkoliv vlastník či stavebník rodinného nebo bytového domu. I když se vám celý proces může zdát na začátku složitý, nebojte se. Nic nakonec není tak horké, jak se uvaří. 

  1. Odborný posudek: Prvním krokem je oslovení projektanta či dodavatelské firmy, která zpracuje projekt i odborný posudek.
  2. Vyplnění a odeslání žádosti o podporu: K žádosti přiložíte všechny potřebné dokumenty a elektronicky žádost odešlete Státnímu fondu životního prostředí ČR.
  3. Posouzení žádosti: Tento krok trvá krajskému pracovišti Fondu zhruba 3 týdny. Pokud je žádost v pořádku, Fond ji akceptuje. Pokud shledá nějaké chyby, máte 30 dní na jejich nápravu.
  4. Realizace: Po schválení máte 12 měsíců u už stojícího domu a 24 měsíců u novostaveb na realizaci projektu.
  5. Doložení dokončení realizace: Po dokončení projektu odešlete všechny potřebné dokumenty na kontrolu.
  6. Rozhodnutí ministerstva o udělení dotace: O tom, jestli nakonec dotaci dostanete, rozhoduje ministerstvo životního prostředí, kam vámi doložené dokumenty putují. Pokud jsou v pořádku, vzniká smlouva o vyplacení dotace. 
  7. Vyplacení podpory: Po podpisu smlouvy vámi a ředitelem Fondu vám bude dotace převedena na váš účet

Jak si poradit s financemi?

I když vám žádost o dotaci programu Dešťovka schválí, k vyplacení dotace dojde až po realizaci projektu, jejím doložení a po rozhodnutí ministra životního prostředí. Celý projekt tedy nejprve financujete sami. 

Pokud nemáte vlastní finanční rezervy, ze kterých byste projekt zaplatili, můžete využít Hello EKO půjčku. Se zvýhodněným úrokem získáte potřebné financování projektu, a navíc vám bankéři pomohou s celým procesem žádosti o dotaci. A pokud snad chcete půjčit i na něco jiného, mrkněte na Hello půjčku na cokoli.