Hlavní navigace

Praha 10 spouští QRpedii. Památky označkuje QR kódy

18. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wikipedii znáte, QR kódy určité také. Prostým spojením služby a prostředku vznikne QRpedia. V reálném světě kolem vás můžete nacházet tabulky s QR kódy, které vás navedou na Wikipedii, kde se o daném místě nebo objektu dozvíte více. QRpedii vymyslel Roger Bamkin, šéf britské pobočky Wikimedie, teprve loni.

Zatím existuje pár míst na světě, kde QRpedie oficiálně funguje. Jedním z takových se stala i Praha 10. Město prozatím instaluje 15 QR kódů, další mohou navrhovat sami uživatelé, jakmile narazí na dobře popsané heslo na Wikipedii, případně jej zpracují sami. Aktuálně štítky najdete například na těchto budovách: Husův sbor na Vinohradech, Dykova 1; Husův sbor ve Vršovicích, Moskevská 34; Šalounova vila, Slovenská 4 nebo Trmalova vila, Vilová 91/11.

Osobně se mi nápad hodně líbí, snad dokáže motivovat lidi k vyplněné hesel na Wikipedii a naopak město bez velkých nákladů jednoduše zpřístupní informace o důležitých částech města turistům. Určitě bych QRpedii rád viděl i v muzeích, zoologických nebo botanických zahradách. Pak bych nemusel na chytromobilu hledat informace ručně, ale jen bych oskenoval QR kód.

 

A co k pražské QRpedii říkají zastupitelé města a Wikimedie?

Praha 10 se inspirovala podobným projektem, který nedávno realizovalo město Monmouth ve Walesu. Obrátili jsme se na české zastoupení Wikipedie, které nám ochotně vyšlo vstříc a pomohlo nám dotáhnout nápad do realizovatelné podoby. V první fázi instalujeme 15 smaltovaných tabulek, zejména na památky zpřístupněné v rámci Dnů evropského dědictví. Později na základě návrhů z řad občanů projekt rozšíříme na další místa,“ říká místostarostka pro územní a strategický rozvoj Ivana Cabrnochová.

Potěšil nás zájem Prahy 10 o aktivní využívání informací z Wikipedie. Myslím si, že touto cestou se hesla z internetové encyklopedie dostanou k lidem, kteří by jinak tyto stránky nenavštívili. Doufám, že díky této akci se zvýší množství a propracovanost hesel, která odkazují na tuto městskou část. Budeme rádi, pokud se šíření informací formou QR kódů na budovách rozšíří i do dalších čtvrtí a obcí,“ prohlásil Michal Reiter, předseda sdružení Wikimedia ČR.

Vyzýváme občany Prahy 10 a další zájemce o památky, historii a místopis, aby pomohli vytvořit a dopracovat hesla na Wikipedii se vztahem k naší městské části. Zároveň nabízíme občanům, aby po vytvoření kvalitního hesla o místu v Praze 10 poslali odkaz na adresu ivanac@praha10.cz. Pokud heslo bude dobře zpracované, ozdrojované a doplněné obrázky, úřad zajistí výrobu dalších štítků s QR kódem. Naším cílem je jednak rozšířit množství informací o Praze 10 na Wikipedii, jednak zprostředkovat informace našim občanům a turistům,“ uzavírá místostarostka Ivana Cabrnochová.

Zdroj: Tisková zpráva, Wikipedia

Byl pro vás článek přínosný?