Hlavní navigace

Od dubna půjde v pražských tramvajích platit kartou

23. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pražský dopravní podnik oznámil, že od dubna bude možné v jeho tramvajích platit bezkontaktně pomocí platební karty. Tento plán oznámil již v listopadu, když uzavřel smlouvu se společností Bankovní informační technologie (dceřinka ČSOB), která bude potřebné terminály a systémy spravovat. Za to si nechá 1,99% provizi z jízdenek.

DPP začal v tramvajích testovat platební terminály v létě 2016, tehdy je instaloval jen na lince č. 22 vedoucí z Bílé hory na Nádraží Hostivař. Později je přidal ještě do vozů linky 18 z Nádraží Podbaba do Vozovny Pankrác.

V Praze je celkem 34 tramvajových linek a 830 vozů. DPP upřesnil, že terminály se budou nacházet jen u prostředních dveří. Výjimkou je necelá šedesátka vozů Škoda 14T bez prostředního článku, tam budou terminály dva.

TIP: Ostrava v roce 2020 zruší papírové jízdenky. Nahradí je karty a mobily

Pro hlavní město půjde o další test, jestli technologii zavést i do dalších typů hromadné dopravy. Terminály již má také v autobusech letištních linek 119 a AE. V metru se kartou platit nedá, Praha chce ale letos rozšířit moderní prodejní automaty na lístky, ve kterých lze platit kartou i mobilem.

Více informací k tématu najdete na Euro.cz.

Byl pro vás článek přínosný?