Hlavní navigace

V pražském metru už lze platit kartou a mobilem

30. 7. 2019

Sdílet

Dopravní podnik hl. m. Prahy letos na jaře vybavil všechny tramvaje terminály pro bezkontaktní nákup jednorázových jízdenek pomocí karty či aplikace v mobilu nebo hodinkách. Stejnou možnost nově dostanou i cestující, kteří budou jezdit metrem. DPP dnes začal ve stanicích budovat síť nových terminálů, které nahradí původní validátory Opencard.

Do konce srpna bude nainstalováno celkem 77 terminálů a dostanou se do všech stanic s výjimkou Bořislavky, Petřin a Nemocnice Motol. Tam modernizace proběhne do konce ledna 2020, kdy také skončí aktuální pilotní provoz nového systému.

TIP: Bezplatná Wi-Fi v celém metru nebude. Praha už síť rozšiřovat nechce

Díky novému vedení DPP rychle doháníme řadu jiných měst, kde jsou bezkontaktní platby v dopravních prostředcích dávno běžné. Po tramvajích a metru plánujeme zavést pohodlné a rychlé nákupy jízdenek i v autobusech,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu.

https://twitter.com/DPPOficialni/status/1156160487173885954

Nákup jízdenek v metru probíhá stejně jako v tramvajích, tudíž jinak než v Ostravě nebo dalších městech. Cestující si na terminálu nejdříve zvolí jízdenku (na 30 minut, 90 minut či 24 hodin), případné cenové zvýhodnění a zaplatí. Terminál mu nato vytiskne jízdenku, se kterou se pak bude prokazovat revizorům. Skrz terminály lze též zkontrolovat platnost dlouhodobých předplacených časových kupónů, které mohou být nahrány na Lítačce, platební kartě nebo InKartě Českých drah.

TIP: Operátoři letos pokryjí další úsek metra. Známe i plán na rok 2020

DPP již od 26. dubna, kdy spustil síť terminálů v tramvajích, prodal skrz terminály 433 300 jízdenek za více než 13 milionů korun. Největší zájem byl o plnohodnotné 30minutové. Nejčastěji byly ve sledovaném období využívány terminály na denních linkách 22, 9 a 17, u nočních vede linka 97.

Podnik už také myslí do budoucna. Do konce září vypíše výběrové řízení na instalaci terminálů i do autobusů. Modernizace proběhne ale až v příštím roce.

Zdroj: DPP

Byl pro vás článek přínosný?