Hlavní navigace

Pražská Strahovská knihovna na největší interiérové fotce světa

31. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Toto gigantické nafocení 868 let staré knihovny má na svědomí fotograf Jeffrey Martin. Ke svému projektu si vybral více než zajímavý interiér.

Panoramatické fotky začínají být v oblibě a ty 360stupňové pomalu také začínají rozkvétat. O jednu další se postaral čtyřiatřicetiletý fotograf Jeffrey Martin, který už nafotil spoustu panoramatických obrazů, a jeho fotografický „robot“ složený z fotoaparátu Canon 550D a regulátoru GigaPanBot. Tato dvojice během projektu nafotila téměř 3000 snímků ve vysokém rozlišení, ze kterých byl složen výsledný snímek.

Ten má rozlišení 40 Gpx, chcete-li 280 000 × 140 000 pixelů. Kdybyste ji chtěli ve fotokvalitě vytisknout, na délku by snímek měl asi 23 metrů.

Fotografování panoramatické fotografie.

Celkové focení trvalo přes pět dnů. „Začal jsem od stropu a pokračoval jsem do doby, dokud mě kolem páté odpoledne neposlali pryč. Za tu dobu jsem měl nafoceno asi 20 procent haly“ říká Martin. Následná montáž obrázku zabere mistrovi něco kolem 111 hodin. Práci hlavně přidělávají nepřesnosti vzniklé během focení.

Fotografický robot.

Fotografický robot složený z Canonu 550D a regulátoru GigaPanBot.

Čtyřicetigigapixelová fotografie o velikosti 283 GB je přístupná k prohlédnutí na stránkách 360Cities. S aplikací se dá bez problémů zabavit i na desítky minut.

zdroj: Wired

Byl pro vás článek přínosný?