Hlavní navigace

Tohle je něco pro spottery. Pražské letiště streamuje přistávací dráhu

12. 2. 2020

Sdílet

Letiště Praha začalo ve spolupráci s Mall.tv streamovat hlavní přistávací dráhu ve vysokém rozlišení. Fanoušci letadel se tak mohou celý den dívat na tento YouTube kanál (a také přes Slow TV a několik internetových televizí) a sledovat přistávající a startující letadla. Obraz z kamery doplňuje infografika informující, jaké lety jsou právě aktuální.

Podle komentářů to vypadá, že lidé mají o sledování letadel velký zájem. Podobně jako u vlaků existují šotouši, letadla mají své spottery. A třeba největší letadlo světa Airbus A380 je na pražském letišti k vidění každý den. Technologickým partnerem je známý výrobce kamer Axis. Přenosy z letiště zajišťují modely Q6215-LE, což je rotační kamera s infračerveným přisvícením až do vzdálenosti 400 metrů. Přímo na letadla míří statická kamera Axis Q1785-LE a otočná Axis P5635. Streamování zajišťuje software CamStreamer přes LTE připojení od O2. Tip: Google zmapoval světová letiště a nádraží Kamery snímají dráhu označenou jako 06/24, což je číslo, které znamená její orientaci. V případě té pražské jde o orientaci jihozápad (60, respektive 240°).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.