Hlavní navigace

Pražský magistrát minimálně rok a půl používal nelegální Office, tvrdí Piráti

23. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rada hlavního města Prahy včera schválila nákup 2000 licencí kancelářského balíku Office 365. Smlouva na tři roky vyjde Prahu na více než 17 milionů korun. Magistrát přitom doteď využíval nelegální Office minimálně rok a půl. Tvrdí to Piráti, kteří mají v zastupitelstvu čtyři mandáty z 65.

Microsoft by teoreticky mohl magistrát zažalovat kvůli využívání produktu v rozporu s licencí, do nové smlouvy totiž rada hlavního města tento bod nezahrnula. Šlo by o podobný případ jako mezi Prahou a EMS, dodavatelem OpenCard. Praha nakupovala licence k nově vydaným kartám až po překročení nasmlouvaného počtu, nikoliv dopředu jako rezervu. Proto se firma EMS obrátila na soud.

 

Piráti dlouhodobě kritizují nákupy komerčního softwaru ve státní správě. Magistrát se brání tím, že Microsoft Office je provázán s dosud využívanými (a starými) aplikacemi GINIS (účetnictví) a TED (tvorba a evidence dokumentů). S LibreOffice nebo jinými alternativami nejsou kompatibilní.

Snažíme se Magistrát přimět, ať tlačí na dodavatele a zajistí, aby jednotlivé systémy fungovaly nejen ve spolupráci s drahým a zastaralým softwarovým vybavením, které je v současnosti na úřadě. V minulosti se tomu nikdo nevěnoval a kvůli tomu teď město musí kupovat zbytečné licence. Zdaleka se to netýká jen Microsoftu. Pěkně nás to štve,“ shrnuje zastupitel Pirátů a expert na IT Ondřej Profant.

Zdroj: TZ Piráti

Byl pro vás článek přínosný?