Hlavní navigace

Přechod z Windows Vista na Windows 7

9. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 se svým uživatelským rozhraním od Windows Vista nebude nijak zásadně lišit. Největší změna se týká absence některých známých aplikací, upraveného hlavního panelu a odstranění boční lišty pro miniaplikace. Na kompletní prohlídku nového systému vás vezme náš Obrazový průvodce Windows 7. Po stránce ovládání by tedy problémy neměly nastat.

Spuštění migrace

Co se týče kompatibility jednotlivých programů, zde se už nějaké problémy mohou projevit. Absence Windows Mailu může způsobit problémy tomu softwaru, který na přítomnost poštovního klienta spoléhá. Na druhou stranu předpokládám, že si nějakého stejně brzy nainstalujete. Je otázkou, jak dlouho bude výrobcům softwaru trvat, než se popasují s novými nástroji pro sledování zabezpečení ve Windows 7. Když se něco podobného objevilo poprvé ve Windows XP SP2, trvalo velmi dlouho, než všechny antiviry spolehlivě začaly s centrem zabezpečení Windows správně komunikovat.

Vyzkoušel jsem několik běžných programů - prohlížeče, komunikátory, programy pro tvorbu screenshotů a s jejich použitím nebyl ve Windows 7 problém. Spolehlivě fungoval i bezpečnostní nástroj Kaspersky Internet Security 2009. Zbývá vyzkoušet, jak si budou obě verze Windows rozumět mezi sebou navzájem.

Migrace profilu uživatele

Ve Windows XP, Vista i Windows 7 najdete nástroj, který se stará o co nejméně bolestný přechod mezi dvěma počítači se stejnými nebo různými operačními systémy Windows. Tento program vám umožní překopírovat všechny dokumenty, obrázky a nastavení aplikací tak, abyste na novém počítači nemuseli trávit hodiny nastavováním všech vlastností svých oblíbených programů.

Drobnou vadu na kráse to má - nikdo za vás nenainstaluje aktuálně používané programy na nový počítač. Myslím, že důvody budou především licenční.

Nástroj pro přenesení dokumentů a nastavení se jmenuje Migrace profilu uživatele a najdete jej buď pomocí nabídky Start nebo v Ovládacím panelu Uvítací centrum. Vzhledem k tomu, že se tento nástroj nepoužívá každý den, připravil jsem pro vás obrazového průvodce jednotlivými částmi tohoto nástroje. Ukázka začíná spuštěním na Windows Vista a končí přenesením dokumentů na Windows 7. Podíváme se i na to, jak si obě verze Windows mezi sebou v současné době rozumí.

Spuštění Migrace profilu uživatele

Jak jsem již zmínil, jednou z možných cest jak Migraci profilu uživatele přenést, je použití ovládacího panelu Uvítací centrum.

Program Migrace profilu uživatele vás nejprve seznámí s tím, co vše dovede na nový počítač přenést.

Pokud z nějakého důvodu přenos souborů přerušíte, budete se k němu moci později znovu vrátit. Začne sice od začátku, ale s již existujícím nastavením.

Nastavení migrace

Vzhledem k tomu, že stejný nástroj použijete pro vytvoření přenosu i pro jeho import, musíte programu sdělit, na kterém počítači jste jej spustili.

Máte-li oba počítače připojeny k síti, využijte možnost překopírování souborů pomocí ní, v opačném případě použijte externí disk nebo CD/DVD. Se speciálním kabelem se setká jen minimum uživatelů.

Po výběru vyměnitelného úložiště si ještě program vyžádá informaci, zda jde o CD/DVD, flash disk nebo externí disk.

Doporučuji použít externí disk, máte-li jej k dispozici, na kterém je dostatek místa. Potřebné místo zjistíte nejsnáze tak, že ověříte velikost složky se svým uživatelským profilem. Ve Windows Vista tedy v C:\Users\Vaše jméno. Vaše soubory budou překopírovány do jednoho velkého, který je možné opatřit heslem.

Výběr dat pro přenos, kopírování do Windows 7

Výběr dat pro přenos

Nyní si vyberte, jaká data chcete ze stávajícího počítače do nového přenést. Doporučuji zvolit upřesnění možností, abyste měli maximální kontrolu nad tím, co bude program kopírovat.

V upřesňujícím nastavení vybíráte profily jednotlivých uživatelů, jejich složky, nastavení aplikací a nastavení systému Windows - například pozadí plochy a barva dekorací oken.

Jakmile proces spustíte, je třeba se obrnit trpělivostí a počkat i několik desítek minut, než budou soubory překopírovány na externí disk. Doba je závislá na počtu a velikosti souborů, které budou kopírovány. Větší množství malých souborů bude trvat déle, než jeden stejně velký soubor.

Po dokončení přenosu vám na zvoleném úložišti vznikne soubor s příponou MIG. Program Migrace uživatele vám zároveň oznámí dokončení první fáze.

Otevření migračního souboru na Windows 7

I na Windows 7 můžete podobným způsobem spustit nástroj pro Migraci profilu uživatele, mnohem jednodušší než mu sdělovat, že jste na novém počítači, je spustit přímo soubor MIG ze správce souborů. Windows automaticky nastartují odpovídající program a vyžádají si heslo k souboru migrace - bylo-li zvoleno.

Budete-li převádět soubory mezi různými jazykovými verzemi Windows, pak počítejte s tím, že nastavení programů a dokumenty se sice překopírují, ovšem nastavení Windows, které migrujete, se nemusí podařit úplně přesně přizpůsobit tak, jako na starém počítači. Budete jej muset upravit ručně.

Zpracování migračního souboru probíhá o něco rychleji než jeho vytváření, do procesu nemusíte nijak zasahovat. Nevím, zda jde o chybu vývojové verze Windows 7, ale po celou dobu migrace mi tento systém tvrdil, že přenáší 0 bajtů, přestože migrační soubor měl 38 GB.

Dokumenty vs. nastavení aplikací

Když program Migrace profilu uživatele spustíte a zvolíte si upřesňující možnosti, všimněte si, že vám nabízí v sekci nastavení programů jen některé aplikace, například MS Office. Necháte-li nadřazenou volbu aktivní, pak se překopírují i nastavení ostatních programů - na cílovém počítači pak nezapomeňte zvolit správný profil uživatele, pokud jste začali používat jiné jméno.

Přenos souborů a nastavení na Windows 7 by měl být s využitím tohoto nástroje bezproblémový. Je však otázkou, zda jej (nejen) kvůli relativně nízké rychlosti má smysl používat. Je velmi pěkné, když se vám překopíruje kompletní nastavení všech programů. Musíte však počítat s tím, že si tímto způsobem překopírujete také veškerý chaos, který se ve složce s vaším uživatelským profilem nachází.

Osobně se kloním k tomu, aby se překopírovaly pouze dokumenty, obrázky, videa a podobné soubory, ale aby si uživatel nastavení programů přizpůsobil ručně na novém systému znovu. Má to jednu výhodu - pokud nebudete některý program ze starého počítače již používat, nezaneřádíte si disk v novém počítači zbytečnými soubory s nastavením tohoto programu.

Jak řešíte přechod mezi počítači vy? Používáte k tomu nějaký zálohovací program? Napište do komentářů pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?