Hlavní navigace

Před 15 lety počítač porazil člověka. Kasparova přehrál v šachu Deep Blue od IBM

11. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes 11. května 2012 je to přesně patnáct let, co počítač poprvé porazil člověka. Dokázal to stroj Deep Blue zkonstruovaný firmou IBM, který si to rozdal v šachu se světovým šampionem Garrym Kasparovem.

Šachovou partii mezi strojem a člověkem sledoval celý svět. „Ruský velmistr, který hrál s černými kameny, se nečekaně vzdal už po 19 tazích, dlouho očekávaná partie tak trvala jen něco přes hodinu. Z hrací místnosti odešel Kasparov evidentně vyveden z míry a v rozčilení mával pažemi,“ napsala ČTK v tiskové zprávě z roku 1997.

 

" width="560" height="410" frameborder="0">

Souboj Deep Blue vs. Kasparov neměl v roce 1997 premiéru. O rok dříve se šachový turnaj uskutečnil poprvé, avšak tehdy počítač prohrál s výsledkem 2:4. Aby se historie neopakovala, jeho novější verze byla schopna vyhodnotit až 200 milionů herních variant za sekundu.

Ve „stopách“ počítačového úspěchu pokračuje počítačový systém Watson. Jedná se unikátní zařízení, které dokáže zodpovídat složité otázky formulované přirozeným jazykem v reálném čase. Logickou odpověď je schopen vygenerovat do tří vteřin. Jeho inteligence se potvrdila v minulém roce soutěží Jeopardy!, v níž zvítězil nad lidskými soupeři. Dnes je Watson využíván v bankách a ve zdravotnictví.

Bližší informace o počítači Deep Blue najdete na stránce IBM.

 

Zdroj: IBM

Byl pro vás článek přínosný?