Hlavní navigace

Představení interaktivního projektoru Epson EB-1410Wi (video)

21. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tohle zařízení od Epsonu nás zaujalo zcela náhodou při prezentaci tiskáren. Jeho hlavním určením jsou jednací místnosti ve firmách a školy, nicméně je natolik zajímavé a ojedinělé, že se vám jej prostě musíme ukázat.

 

Epson EB-1410Wi
projekční systém Technologie 3LCD
barevný světelný výstup 3 100 lumenů
rozlišení WXGA, 1280 x 800, 16:10
lampa 215 W, 3.500 h Životnost, 5.000 h Životnost (v úsporném režimu)
reproduktory 10 W
cena 60 000 Kč

EB-1410Wi je projektor na krátkou vzdálenost, což je mnohem náročnější, ale většinou vhodnější, než klasický projektor svítící přes celou místnost. Je jen malá šance, že byste takový obraz zastínili vlastní osobou, nicméně vykreslení obrazu pod ostrým úhlem klade na projektor větší nároky. Pro interaktivní model ale ani jiná projekce nepřipadá v úvahu a Epson ji samozřejmě zvládá.

" frameborder="0" height="360" width="640">

0:58 – Naše kreslení

6:57 – Rozšířené funkce

K projektoru dostanete ovládací konzoli na zeď, což se hodí, když bude přišroubován u stropu, a také dálkové ovládání. No a nakonec dvě dotyková kreslící pera na tužkové baterie. Interaktivní projektor totiž chce konkurovat i zařízením typu dotykový stůl (původní Surface od Microsoftu apod.).


 

Do promítaného obrazu lze totiž kreslit – v projektoru je kamera snímající promítanou plochu a v perách jsou zase čidla, která reagují při stlačení špičky, typicky tedy při kreslení. Kreslit se dá na jakýkoliv povrch. Podobně jako v malování si jen vyberete barvu a tloušťku čáry, přičemž rozeznává tenkost čáry až jeden pixel. Výslednou stránku s poznámkami potom vytisknete, uložíte na flashdisk, nebo rozešlete mailem.

 

K počítači lze projektor připojit nejen přes zastaralý D-Sub, ale hlavně přes HDMI či DisplayPort včetně podpory přenosu zvuku. Moderní DisplayPort jednoznačně chválíme. Zvládá i připojení do sítě, kde je možnost připojení k síťovému disku přes Sambu (i s heslem), nebo můžete prezentaci načíst z flashdisku. Lze ovládat i z iPadu a kreslit můžete v rámci režimu Bílá tabule, kde si načtete dříve vytvořené poznámky.

Projektor je určen k montáži na strop přímo u promítané plochy, nebo jej lze upevnit i na stůl a v tom případě bude promítat prezentaci na stůl. Projekční plocha na zdi činí podle výrobce 100", tedy úhlopříčka přes 2,5 metry. Na stole se nám podařilo získat obraz o velikosti 120 × 68 cm. Spotřeba činí prakticky konstantních 265 W.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.