Hlavní navigace

Přehled chystaných chladičů Noctua z Computexu

7. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rakouská společnost Noctua, výrobce exkluzivního vzduchového chlazení, na Computexu představila pět prototypů procesorových chladičů, na nichž momentálně pracuje. Radek Bábíček byl Jakobem Dellingerem z Rascomu (jedna ze dvou společností stojící za značkou Noctua) stánkem vzorně proveden, a tak vám opět přinášíme report z první ruky.

První je chladič ve tvaru C; podobný koncept má např. Asus Triton 77, většina pozdějších chladičů ale byla buď typu věž nebo žebra alespoň seděla na masivnější části přivařené k základně.

C-chladič Noctua s různým uchycením ventilátoru

Nechat celou tíhu na heatpipe totiž většina výrobců neriskovala, nicméně Noctua je pověstná bytelným zpracováním svých produktů a tak zkouší jít i touto cestou. Žebrovaná část šesti heatpipe by navíc měla být dostatečně vysoko nad základní deskou na to, aby se dala osadit jedním ventilátorem NF-P14 shora a druhým zespodu. Čtyři heatpipe jsou vždy po dvou umístěny poměrně blízko sebe, což je myslím zbytečné nevyužití plochy žeber: mohly by být dál od sebe a v různých výškách.

C-chladič Noctua se dvěma ventilátory

Další dva chladiče jsou vlastně Thermalright IFX-14 v podání Noctua. První s šesti dvojitými heatpipe je určen pro až tři 120mm ventilátory (nicméně největší efekt asi bude mít ten prostřední, kaskáda ventilátorů rotujících stejným směrem má jen o několik procent vyšší průtok, než jeden jediný, což si skoro každý může zkusit). Druhý, menší model, má čtyři dvojité heatpipe a pověsit na něj je možné až tři 92mm větráky.

Věžový D-chladič pro 120mm ventilátoryVěžový D-chladič pro 92mm ventilátoryKlikněte pro zvětšení

Pravděpodobně náhradou NH-U1P2 bude další věž standardní konstrukce, to jest s heatpipe ohnutými do tvaru U. V tomto případě s celkem sedmi kusy. Osadit bude logicky možné dva ventilátory Noctua NF-P12 (či NF-S12). Menší verze má pět heatpipe a uchyceny na ní budou maximálně dva 92mm ventilátory (např. NF-S9).

Věžový U-chladič pro 120mm ventilátoryVěžový U-chladič pro 120mm ventilátory
Klikněte pro zvětšení

Poslední prototyp je možné opět zařadit mezi C typy, jedná se však o velmi nízký model (63 mm) kupř. pro Mini-ITX desky nebo HTPC. Má jen čtyři heatpipe a nízká žebra, nicméně jsem osobně i tak velmi zvědavý na výkon. Vyšší žebra nutně neznamenají výrazně lepší odvod tepla (což je vidět např. u Scythe Shurikenu), vzhledem k jejich malé tloušťce totiž stejně moc tepla dál od heatpipe neodvedou. Chladič je možné provětrávat 120mm ventilátorem shora společně 80mm zespoda, případně pouze jedním z větráků.

C-chladič pro sestavy s nedostatkem místa

Na fotografiích vidíte i produkty společnosti Coolink, tedy značky, za níž stojí jeden z partnerů podílejících se i na výrobě chladičů Noctua. Dva nové Coratory se od původní verze liší takto:

  • Corator DS Plus - výrobce přidal větrák a několik žeber navíc, žebra mají i jiný tvar
  • Corator MS - jedná se o prototyp, který zatím nemá vyhlazenou styčnou plochu HDT. V pasiuvu najdete větší mezery pro lepší proudění vzduchupři použití pomaloběžného větráku.

 

Zdroj: vlastní + HardwareCanucks

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku