Hlavní navigace

Přehled možností upgradu na Windows 7

8. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Takřka všichni evropští zákazníci byli prvotně odsouzeni k čisté instalaci kvůli Windows 7 E bez IE, avšak plán nakonec padl a Microsoft se podvolil Evropské unii. Upgrade verzi lze obecně nakupovat, když vlastníte systém Windows XP či Windows Vista. V některých případech můžete dokonce provést takzvaný in-place upgrade, tedy instalaci se zachováním souborů a nastavení.

Microsoft kvůli množství edicí vydal tabulku znázorňující jednotlivé možnosti instalace, ovšem s řadou rozporuplných prvků. Prvně není „přehled“ příliš přehledný, neboť obsahuje 66 možností upgradu, z nichž mnoho nedává ani příliš smysl. Mimo to zahrnuje systém Windows Vista Starter. Pomineme-li, že tato edice existuje pouze na rozvojových trzích a její uvedení je tedy diskutabilní, se 64bitovou variantou, která je v tabulce také uvedena se pravděpodobně ani setkat nemůžete, protože podle dostupných zdrojů jednoduše neexistuje.

Naštěstí vzal věci do rukou Ed BottEN ze serveru ZDNetEN a asi po hodině práce vytvořil mnohem přehlednější a jasnější verzi. Modrá políčka znázorňují čistou instalaci, zelená pak in-place upgrade se zachováním uživatelských dat a nastavení. Ačkoli nelze přímo provést in-place upgrade na Windows 7 Professional z Windows Vista Home Basic/Premium, lze využít okliky v podobě upgradu na Windows 7 Home Premium s následným povýšením na edici Professional pomocí Windows Anytime Upgrade. Pro usnadnění upgradu nabízí Microsoft speciální nástroj.

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?