Hlavní navigace

Přehled uniklých obrázků a posledních informací o Windows 8 RTM

23. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na konečné podobě Windows 8 se stále pracuje, vývoj ale bude zcela dokončen v podstatě již v horizontu několika dní. Abychom do prvního srpnového týdne nějak vydrželi, byly do světa povětšinou alespoň neoficiálními cestami vypuštěny obrázky a pár nových informací o změnách v posledních sestaveních Windows 8. Zkraťte si s námi čekání a projděte si novinky, aby vám nic neuniklo. Buďte na revoluční operační systém připraveni.

Barvy oken

Jak jsme si v minulosti říkali, tentokrát se situace liší. Microsoft obvykle nejen při vývoji operačního systému na poslední chvíli jen opravoval chyby, v případě Osmiček se ale nestandardně uchyluje k zásahům do funkcionality a vzhledu. Mluvíme také o důležitých věcech, nejen o drobnostech, například o celkovém vzezření. Aero Glass se odporoučí, zbude nám neprůhledný odlehčený styl. Jednoduchá grafika do systému alespoň zapadne a bude ladit s prostředím Metro. S tím souvisí další zásah vývojářů. Ještě relativně nedávno bylo odhaleno, že budeme moci měnit barvu hlavního panelu nezávisle na oknech.

 

Bylo to vyřešeno trochu krkolomně, při vybírání barev docházelo pouze k obarvování hlavního panelu. Aby přizpůsobení začalo platit pro Průzkumníka, museli jste zapnout jistou předvolbu umístěnou pod paletou barev. Ta byla ale odstraněna, což znamená, že se Microsoft vrátil ke starému konceptu, kdy se při hýbání s barvami mění současně hlavní panel i okna.

 

Logo a vzhled desktopového Internet Exploreru 10

Velmi lehké úpravy byly spatřeny v Internet Exploreru 10. Tento prohlížeč si novinky v oblasti uživatelského prostředí nechává pro sebe. Stále doufáme, že se Microsoft v desktopovém režimu posune zase o kus dále a nezaměří se pouze na kompletně nové uživatelské prostředí pro Metro.

 

Zajímá vás, jak bude vypadat obarvený prohlížeč? Pokud si budete hrát s barvami, může to dopadnout třeba následovně:

 

Průhlednost je nenávratně ztracena. V aplikaci se objevilo rovněž nové logo. To opět přistupuje na hru Metra, kde veškerá grafika prochází značným zjednodušením. Jednoduchoučké logo má samotný systém, ale také třeba sada Office 2013. Jak se zdá, to v Internet Exploreru 10 se bude podobat svým letitým předchůdcům. Podobnost s pátou (nebo snad dokonce třetí?) řadou mu zkrátka neupřete.

 

Témata a tapety

Ostré vydání Windows 8 dále přinese nové motivy. Tyto balíčky obsahují především tapety na pozadí, obvykle i vlastní sadu zvuků. Dočkáme se přinejmenším třech novinek: Windows, Earth a Flowers.

 

S nimi spojené obrázky na plochu budou dostupné samostatně:

 

Obrázky pro „zamykací obrazovku“

Kromě běžných tapet tu najdeme i pár dalších obrázků, které si budeme moci nastavit na pozadí „zamykací obrazovky“. Ano, to je ta, jíž lze spatřit před přihlášením.

 

Spouštěcí obrazovka

Ještě takový Release Preview nás vůbec nenechal nahlédnout na konečnou podobu bootovací obrazovky. Do jisté míry anonymní nápis Windows bude ve finálních Osmičkách nahrazen hranatým logem. Při spuštění počítače tak nakonec uvidíte, o jakou verzi Windows se jedná.

 

Hezčí ikony v nabídce Start

Ve finále se dočkáme pozměněné podoby ikon odkazujících na desktopové programy. Velká ikona bude dominantním prvkem, nadpis bude naopak menší, ve stylu dlaždic s aplikacemi pro Metro. Díky tomuto zásahu nabídka Start vyhlíží konzistentněji a celkově lépe.

 

Konečná podoba Windows Store

Paul Thurrott na své webové stránce odhalil, jak bude ve Windows 8 RTM vypadat katalog a obchod s aplikacemi. Windows Store se postupně měnil, byť zlehka. Jeho konečná podoba bude takováto:

 

Na novou verzi budou aktualizovány všechny aplikace pro Metro, které Microsoft k Windows 8 přikládá. V samotném Windows Store nás každopádně už žádná revoluce nečeká. Ovšem s výjimkou placených aplikací. Momentálně ve zkušebním provozu totiž můžeme pouze stahovat ty zdarma dostupné. (Jiné zde momentálně ani nenajdete.)

 

Redmondští konečně odhalili ceny. Aplikace se budou prodávat nejméně za 1,49 dolaru, hranice maximální ceny byla stanovena na 999,99 dolaru. Extrémně levných prográmků pod jeden dolar se nedočkáme, tuto politiku firma neschvaluje. Pak nám zbudou jedině zdarma dostupné kousky. Microsoft si pro sebe uzme nejprve 30 procent z výdělků, po překročení hranice 25 000 dolarů (počítají se sem také transakce v rámci aplikace) bude vývojáři ponechána větší část. Redmondskému gigantu posléze připadne pouze 20 procent z vydělaných peněz.

Rekapitulace: kdy a za jakou cenu budou Windows 8 dostupná?

Zopakujme si také základní fakta ohledně dostupnosti a ceny. Předpokládané datum dokončení Osmiček připadá na první týden v srpnu. Redmondští si stále nechávají pro sebe, kdy si budou moci systém osahat předplatitelé MSDN a TechNetu. Předpokládáme, že to bude ještě v srpnu. Podniky nakupující hromadné licence budou mít k produktu přístup stoprocentně povolený krátce po jeho dokončení. Nás ovšem zajímá skoro výhradně běžný maloobchodní prodej. Ten bude zahájen 26. října 2012. Od tohoto data si budete moci Windows oficiálně začít instalovat 8 na své domácí počítače.

Pokud vás zajímají tablety Surface s Windows RT, tak ty by měly být dostupné v době, kdy Windows 8 vtrhnou na pulty obchodů. V říjnu si tedy snad budeme užívat také těchto mobilních zařízení. Připomínám, že Windows RT nebudou prodávána samostatně. Notebooků s procesory ARM se zřejmě dočkáme, není však známe, kdy přesně. Pionýry skoro určitě neuvidíme dříve než v roce 2013.

Tipy:

Pokud jste si koupili – případně teprve koupíte – počítač s předinstalovanými Windows 7, máte nárok na levný upgrade na Windows 8. Jen se ujistěte, že nákup proběhl v době mezi 2. červnem 2012 a 31. lednem 2013. Pokud ano, zaregistrujte se na webu windowsupgradeoffer.com. Až přijde čas, budou vám na e-mail zaslány potřebné informace. Touto cestou můžete upgradovat za 14,99 eura (zhruba 400 Kč), za své peníze obdržíte rovnou vyšší edici Windows 8 Pro.

Majitelé starších počítačů zoufat nemusí, také oni si budou moci pořídit nový operační systém za babku. Ve speciální akci bude přechod na Windows 8 Pro umožněn všem, kteří mají doma starší stroj s Windows XP, Vistou nebo Sedmičkami. Výhodná nabídka platí dokonce i pro uživatele Windows 8 Release Preview. Jednoduše řečeno, upgradovat může prakticky kdokoli, a to za cenu 39,99 dolaru (i s daněmi zhruba 1 000 Kč). Konečné ceny Microsoft neodhalil, ale bylo by báječné, kdyby takto nastavený model ponechal natrvalo.

Nepřehlédněte: Akce: upgrade stávajícího počítače na Windows 8 Pro bude za tisícovku

Pokud nenechá, ujistěte se, že upgrady pro své počítače nakoupíte do konce ledna příštího roku, tehdy by měla sleva ustoupit plné ceně. Mezitím se spekuluje o tom že by prodej samostatných krabicových Windows mohl skončit. Byla by tak dostupná i pro jednotlivce pouze jako OEM, případně jako upgrade.


V případě, že se objeví nové informace o Windows 8 RTM, článek zaktualizujeme.

Zdroje: WinUnleaked | SuperSite for Windows | The Verge

Byl pro vás článek přínosný?