Hlavní navigace

Překvapení: SLI na Intel X58

28. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia si pro hrstku novinářů po skončení nVision nachystala pořádné překvapení: má SLI pro Nehalem, přesněji řečeno pro čipovou sadu Intel X58. Nvidia nemá zatím vlastní čipovou sadu pro připravované velmi pokrokové procesory architektury Nehalem (Core i7, první jádra Bloomfield), zato vlastní čipová sada Intelu pro tyto CPU zvaná X58 (Tylersburg) konkurenční ATI CrossFire jako už její předchůdci od Intelu podporuje.

Jak se to všechno semlelo? Nvidia zřejmě tak trochu za zády Intelu oslovila tchajwanské výrobce základních desek v době, kdy již věděla, že dokáže SLI na Intel X58 zprovoznit. Tom Petersen nám prozradil, že Intel naštěstí do X58 integroval vše potřebné pro dobrý výkon SLI včetně možnosti přímé komunikace PCI Express zařízení bez účasti operační paměti.

Vše, co Nvidia v podstatě udělala je, že upravila svoje ovladače, vymyslela obchodní model celé věci a vyzkoušela běh. Nyní bude každou desku s X58, jejíž výrobce o to projeví zájem, certifikovat jako připravenou pro SLI, což si vyžádá nejspíš nanejvýš aktualizaci BIOSu.

Za certifikaci a logo umístitelné na krabici základní desky si Nvidia vybere licenční poplatky, a bude tak vydělávat, aniž by sama něco musela vyrábět. SLI navíc přitom zůstává pořád její technologií, Intelu licenci neposkytla. Nvidia uvádí, že pro skutečně maximálně vybavené základní desky s X58 předpokládá stejně osazení čipem nForce 200 (podobně jako tzo znáte třeba už ze Skulltrailu).

Nvidia tak v podstatě nemusí tlačit na pilu s vývojem čipsetu pro Nehalem, platformu, která se teprve začne rozšiřovat, má svým hlavním byznysem (grafické karty) pokrytou. SLI na X58 bude prý v době uvedení Intel X58 definitivně připraveno a budou-li novináři dělat recenze Intel X58 s předstihem, Nvidia jim poskytne potřebné SLI ovladače rovněž s předstihem (ty pak třeba uniknou a nebude potřeba žádná certifikace či znalost crackování).

Aby SLI na desce s čipsetem Intel X58 fungovalo, musí výrobce desky opravdu získat onu certifikaci, pak získá do BIOSu šifrovací klíč, jenž funkcionalitu SLI otevře. Výrobci si tento klíč cracknout dovolit nemohou, přesto Nvidia předpokládá, že k prolomení ochrany dojde. Bude to ale od amatérského nadšence a to firmě vůbec nevadí, ať si ochranu u desky, již si přinese domů, prý prolomí jakýkoli nadšenec, co po SLI touží.

Tom Petersen na dodatečnou otázku, zda má Nvidia licenci na QPI a může tedy vyrobit čipset pro Nehalem odpověděl, že má, na následující otázku, kdy přijde nForce 8 pro Nehalem odpověděl, že je to sice skvělá otázka, ale jako vždy nemůže komentovat nevydané produkty.

Na další otázku, zda podobnou fintu nechystá pro jiné čipsety podporující jen CrossFire (například Intel P45/X38/X48 či AMD 790FX), odpověděl, že nikoli, že pro platformu Intel LGA 775 mají svoje co se týče herních PC špičkové nForce 790i SLI a pro AMD AM2+ pak například nForce 780a.

Tom Peterson neskrýval radost z toho, jak se Nvidii podařilo na celý problém s SLI a novou architekturou Intleu vyzrát

Fotky notebooku Bryana Del Rizza berte už jen jako takový punc autentičnosti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku