Hlavní navigace

Přepínejte v efektním Flip 3D pomocí myši

10. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Funkce Flip 3D, která nabízí efektní přepínání mezi otevřenými okny, vzbudila pozitivní ohlas především mezi těmi, kteří mají rádi nejrůznější grafické „vychytávky“. K tradičnímu přepínání prostřednictvím kombinace Alt+Tab tak přibyla zkratka Win+Tab.

Některým však nemusí přepínání oken pomocí klávesnice vyhovovat a spíše by uvítali možnost využívat k tomu myš. Umožňuje to jednoduchý nástroj WinFlog eXTreMe. Stáhnout ho můžete například z této stránky. WinFlog není potřeba instalovat, stažený archiv pouze rozbalte do složky.

Po spuštění se zobrazí jediné okno nástroje. V horní části pak u položky Turn ON Flip3D after the Middle Mouse Button / Scroll wheel is clicked klepněte na tlačítko se zeleným zatržením a zobrazený dialog pak potvrďte klenutím na OK. Poté můžete nástroj zavřít.

Pokud nyní na chvíli přidržíte kolečko myši, aktivuje se přepínání Flip 3D, přičemž jednotlivá okna můžete procházet také pomocí kolečka. Stisknutím levého tlačítka pak příslušné okno maximalizujete.

Nástroj WinFlog disponuje také několika dalšími šikovnými funkcemi, například možností přidání příkazů pro vypnutí monitoru, aktivaci Flip 3D nebo vysunutí optické mechaniky do kontextové nabídky. Funkce týkající se rozhraní Aero ovšem fungují pouze pod Windows Vista.

Tlačítko pro Flip 3D

Pro mnohé uživatele bylo zklamáním, že přepracovaný hlavní panel ve Windows 7 eliminoval oblíbenou část Snadné spuštění a tím tedy i ikonu pro přepínání otevřených oken. Snadné spuštění je sice možné obnovit, pokud vám však stávající hlavní panel vyhovuje, je to zbytečné. Můžete si zde pouze vytvořit vlastní ikonu, která přepne do režimu Flip 3D, podobně jako kolečko myši v návodu výše.

Klepněte pravým tlačítkem na volné místo pracovní plochy a z místní nabídky zvolte Nový | Zástupce. Otevře se průvodce, kde v prvním okně do řádku pojmenovaném Zadejte umístění položky vložte:

%windir%\ system32\rundll32.exe DwmApi #105, kde %windir% označuje umístění složky Windows (například C:\Windows).

Klepněte na Další, v následujícím okně zadejte název zástupce (například Flip 3D) a potvrďte klepnutím na Dokončit. Nyní klepněte na vytvořenou položku pravým tlačítkem, z nabídky zvolte Vlastnosti a poté přejděte na záložku Zástupce. Klepněte na tlačítko Změnit ikonu, v novém okně zadejte do řádku Hledat ikony v tomto souboru řetězec %SystemRoot%\system32\imageres.dll a následně v seznamu ikon najděte ikonu, která zobrazení plochy nejvíce charakterizuje. Všechna okna zavřete klepnutím na OK.

Nyní už stačí jen přetáhnout vytvořenou ikonu na hlavní panel pomocí levého tlačítka myši.

Byl pro vás článek přínosný?