Hlavní navigace

Přibývá informací i drbů o GeForce GTX 780 Ti. Unikly i oficiální benchmarky

4. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pátek jsme si zde představili údajné specifikace karty GeForce GTX 780 Ti, kterou se Nvidia chystá kontrovat proti Radeonu R9 290X. Její vydání má nastat již tento týden (údajně ve čtvrtek 7. listopadu/novembra), a tak není divu, že další informace unikají slušným tempem. Přes víkend se vyrojily další nepotvrzené detaily, ale také výsledky oficiálních benchmarků, které má při vydání zveřejnit samotná Nvidia. Podělil se o ně web VideoCardz.

Benchmarky na obrázku níže je pochopitelně nutné brát s rezervou. Především samozřejmě nepocházejí od neutrálního zdroje (o tom, kdo musí vyhrát, asi není pochyb). Jistě tedy byly pečlivě vybrány pro co nejlepší dojem. Všimnout si můžete například, že bylo použito rozlišení 2560 × 1600 bodů. To je sice realističtější než „4K“, také ale údajně maluje kartu v růžovějších barvách, než pokud by s Radeonem R9 290X bojovala v rozlišení vyšším (důvodem by mohla být například menší kapacita paměti). A velmi důležitý je další detail: Radeon R9 290X je prý změřen v pomalejším tichém režimu, nikoliv v tzv. „uber mode“, kdy je jeho výkon vyšší (o rozdílech mezi oběma režimy si můžete přečíst v našich recenzích zdezde).

Údajné oficiální benchmarky GeForce GTX 780 Ti (VideoCardz)
Údajné oficiální benchmarky GeForce GTX 780 Ti (VideoCardz)

Pokud vás zajímá, na čem se testovalo: údajně má vše být ze sestavy s procesorem Core i7-3960X a 64bitovými Windows 8.1. GeForce běžela s ovladači verze 331.70, pro AMD byly použity (pokud vím aktuální) Catalysty 13.11 Beta 8.

GeForce GTX 780 Ti má údajně mít zachován vysoký výkon ve výpočtech s dvojitou přesností, bude to jedna třetina oproti výkonu s jednoduchou přesností. Karta má také mít stejné TDP jako Titan a GeForce GTX 780 – je stanoveno na 250 W. Co se spotřeby týče, má novinka údajně mít i určité vylepšení v napájecím systému. Tzv. „Power Balancing“ má prý hlídat, aby karta optimálně rozkládala množství odebíraného proudu z obou přídavných konektorů a také ze sběrnice PCI Express. Dopad to má mít údajně zejména při přetaktování.

 

Nereferenční karty až později
K GeForce GTX 780 Ti přes víkend vyplavaly na hladinu internetu i další informace, pro změnu už více neoficiálního charakteru. Web VideoCardz například uvádí, že se tento týden při uvedení neobjeví žádné nereferenční modely nové karty. Přípravy na uvedení údajně probíhaly velmi rychle, a tak prý výrobci jednoduše vlastní návrhy nestihli připravit (ze stejného důvodu prý také zatím nejsou nereferenční Radeony R9 290X).

Sama Nvidia ale snad uchystá cosi jako „speciální edici“ karty, byť není jasné, kdy bude uvedena. Opět dle VideoCardz má být její GPU taktováno na 1000, respektive 1033 MHz (boost), takže by se teoreticky mohlo jednat o „gigahertzovou edici“ jako u GeForce GTX 780. Paměti mají zůstat na původních 7 GHz. Tato speciální verze údajně také nemá mít stanoveno žádné omezení TDP, mohlo by tedy asi jít o jakýsi extrémní highend. Dle některých zdrojů se také tyto karty prý budou lišit tím, že jejich chladič bude vyveden v černé barvě.

Budou modely s 6 či 12 GB paměti?
A do třetice se objevily ještě další nepotvrzené zvěsti. Údajně je možné, že se posléze objeví i verze karty, které ponesou více než 3 GB paměti. Potenciálně by ve hře mohl být 6GB nebo dokonce i 12GB model. Není ale vyloučeno, že některé z uvedených „zvěstí“ jsou jen převlečené spekulace. Berte je tedy skutečně s rezervou. Pravda, alespoň verze s 6 GB by asi dávala jistý smysl, neboť konkurenční Radeon R9 290X se může pochlubit 4 GB paměti a GeForce GTX Titan také měla 6 GB. V oficiálních materiálech je údajně ale řeč jen o kartách s 3 GB paměti.

Zdroje: VideoCardz (1, 2, 3, 4)

Byl pro vás článek přínosný?