Hlavní navigace

Přichází HDMI 2.0a, nová verze rozhraní přidává podporu pro HDR video

10. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je tomu přibližně rok a půl, co přišel na svět standard HDMI 2.0, tedy revize, která tomuto rozhraní pro vstup a výstup obrazu přinesla plnohodnotnou podporu rozlišení 4K při 60 snímcích za vteřinu. Není tedy zrovna překvapivé, že organizace HDMI Forum, spravující tuto technologii, vydává nyní novou revizi s označením HDMI 2.0a. Jde sice poměrně malou aktualizaci HDMI, přidává ale funkci, kterou budou využívat zřejmě i připravované optické disky Ultra HD Blu-ray pro distribuci 4K filmů.

HDMI 2.0a přináší především jednu věc: podporu pro přenos signálu s vysokým dynamickým rozsahem („HDR“) jasů či barevných hodnot. Ta bude implementována na základě standardu HDR Static Metadata Extensions (CEA-861.3). Zařízení podporující HDMI 2.0a tímto získají možnost přenášet přes kabel informaci potřebnou k dekódování obsahu s HDR kódováním. Rozšíření HDR má být volitelnou možností na discích Ultra HD Blu-ray, HDMI 2.0a tudíž budete potřebovat, abyste takovéto disky mohli plnohodnotně přehrát na patřičném zobrazovadle, schopném s HDR informací pracovat.

Pokud tomu dobře rozumím, HDR video by mělo v tomto systému být implementováno pomocí metadat nad standardní video stoupou, která bude jinak zpětně kompatibilní se zařízeními nepodporujícími HDR. Při komunikaci po kabelu HDMI by to mělo znamenat, že se nijak nemění hardwarové aspekty ani kabeláž, nová funkce by měla být přidána jen na úrovni obsahu posílaných paketů. Televize s podporou HDMI 2.0 by tedy zřejmě mělo jít aktualizovat na verzi 2.0a, pokud to bude mít smysl vzhledem k jejímu panelu a výrobci se bude chtít. Nejspíš by také výstup HDR informace mělo být možno zpětně naučit grafiky s výstupem HDMI 2.0.

Kde naopak HDMI 2.0a žádné změny nepřinese, je samotná přenosová kapacita rozhraní. Ta zůstává na 18 Gb/s, definovaných verzí 2.0. Pro přenos vyšších rozlišení než 4K/UHD tím pádem zatím může sloužit jen DisplayPort 1.3rozhraní SuperMHL, které ale v reálném světě zatím nebyly nasazeny. Vzhledem k tomu, že po 5K displejích už se výrobci začínají rozhoupávat i k rozlišení 7680 × 4320 bodů (takzvané 8K UHD či 8K), by bylo dobré, kdyby odpovídající standard HDMI přišel co nejdříve a hardware či spotřební elektronika byly včas připravené.

 

Také HDMI 2.0a možná bude chvíli trvat, než se objeví „v poli“. Pokud ale skutečně nevyžaduje větší úpravy na úrovni hardwaru, nemělo by čekání od standardizace snad trvat zas tak dlouho, jako to bylo u HDMI 2.0 (které grafické karty začaly podporovat až po víc jak roce).

Zdroj: HDMI Forum

Byl pro vás článek přínosný?