Hlavní navigace

Přidejte se k tvorbě nekončené malby s IE9

21. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Stále vyvíjený Internet Explorer 9, stejně jako ostatní nejnovější vývojové verze konkurenčních prohlížečů implementují nejnovější, stále nedokončenou specifikaci HTML5, která přináší zcela nové možnosti tvorby interaktivních webových aplikací a snaží se alespoň v některých oblastech konkurovat Adobe Flashi.

Jako demonstrace schopností této specifikace vznikla již celá řada ukázek a webových aplikací, s novou betaverzí IE9 si například můžete vyzkoušet 54 partnerských webů Microsoftu. Dalším dílem vytvořeným v duchu Internet Exploreru 9 a HTML5 je projekt Endless Mural od výtvarníka Joshua Davise.

Tento umělec totiž často ke své tvorbě využívá moderní techniky, která dle jeho vlastních slov někdy dokáže namalovat to, co by člověk sám nezvládl, ačkoli to před dvaceti lety s jeho tehdejším počítačem Commodore 64 bylo přesně naopak.

Nejčastěji tvoří v Adobe Flashi, s blížícím se uvedením IE9 beta jej však Microsoft kontaktoval s tím, jestli by nevyzkoušel také technologii HTML5 a dokázal tak, že lze za její pomocí vytvářet bohaté interaktivní webové aplikace, a že má HTML5, potažmo Internet Explorer 9 co nabídnout i umělcům.

" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="385">">

Projekt Endless Mural, tedy nekonečná (nástěnná) malba vám umožňuje snadno vytvářet zajímavé malby přímo v prohlížeči pouze za užití HTML5 (nikoliv tedy Flashe). Své dílo pak můžete publikovat na jednu velkou „nástěnnou malbu“ a opravdu tak vytvářet nekonečně se rozvíjející malbu spolu s ostatními uživateli. Dle Joshua Davise tak každý návštěvník může prezentovat svou unikátnost, namísto aby umění pouze pasivně vstřebával.

" type="application/x-shockwave-flash" width="640" height="385">">

Projekt Endless Mural si vyzkoušíte zde, k běhu je potřeba prohlížeč s podporou HTML5, kupříkladu Internet Explorer 9 beta nebo Firefox 4.0 beta.

Zdroj: Windows Team Blog

Byl pro vás článek přínosný?